Hopp til innhold

Ainu (Tolkien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ainuene (fra Valarin Ayanûz; entall Ainu) er en fiktiv rase fra J.R.R. Tolkiens litterære univers .

Før skapelsen av Eä skapte Ilúvatar ainuene, åndevesener som kan sammenliknes med engler. Det er gjennom Ainulindalë eller Ainuenes kvad at universet ble skapt, med Arda (verden) i sentrum. I Ainuenes kvad var det Ainuene som sang et mektig tonemønster som Ilúvatar hadde lagt fram for dem.

Etter skapelsen av Arda, valgte mange av ainuene å stige ned i dette riket. Eru hadde bestemt seg for ikke å blande seg inn i noe videre av dets skapelse og form, og derfor var det ainuene som fikk denne oppgaven.

Den mektigste av alle Ainuene var Melkor, og han ønsket å kreve Arda som sitt rike, men som på dette ønsket dro Manwë og tolv andre av de mektigste ainuene dro også dit ned for å bekjempe han. Disse tretten mektigste ainuene (Melkor regnes ikke blant dem) ble kalt valaer. Sammen med dem kom også mange av de mindre mektige ainuene, kjent som Maiaer. Helt til slutt kom nok en vala, Tulkas, og med alle disse gode ainuene i Arda var Melkor midlertidig overmannet, og utformingen av verden kunne begynne.

Autoritetsdata