Hopp til innhold

Eönwë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I J.R.R. Tolkiens fiktive univers Midgard var Eönwë bannerbæreren og herolden til valaenes konge Manwë, og han var høvding over maiaene sammen med Ilmarë. Eönwë var omtalt som den beste arm i Arda, som skulle bety at han var den beste med våpen, selv om han ikke var den sterkeste eller mektigste.

Da Eärendil kom til Amans kyst for å be om valaenes hjelp i kampen mot Morgoth var det Eönwë som først hilste han. Da Manwë bestemte seg for å hjelpe Eärendil ble Eönwë sendt til Midgard for å kjempe i vredens krig, som leder for Vanyaene (et alvefolk).

Da Morgoth, den sorte fienden, var slått tok Eönwë med seg de to gjenværende Silmarillene for å holde dem trygge. De to gjenlevende Sønner av Fëanor tok dem fra han og flyktet, men til tross for dette lot ikke Eönwë dem drepe.

I tidlige former av legendariet (se: The History of Middle-earth) blir Eönwë, da kalt Fiönwë, beskrevet som Manwës sønn, men hele konseptet med valaenes barn er blitt fjernet fra Silmarillion, og han ble til Manwës herold i stedet for.

Autoritetsdata