Agnodice

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Crystal Clear action configure.pngI arbeid: Denne artikkelen er en del av klasseprosjektet Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i vitenskapen, og er under utarbeidelse. Hvis artikkelen er ferdigutviklet og følger Wikipedias stilmanual, kan malen fjernes uten videre.
Agnodice

Agnodice eller Agnodike var den tidligste historiske, og sannsynligvis apokryfe, jordmor nevnt blant de gamle grekerne. Hun var opprinnelig fra Athen, der det ble forbudt for kvinner eller slaver å studere medisin. Ifølge Hyginus, på hvis autoritet hele historien hviler, forkledde Agnodice seg i herreklær, og deltok på foredrag av en lege ved navn Hierophilus, viet hovedsakelig til studiet av jordmorutdanning og gynekologi.

Kvinner nektet henne tjeneste før hun fortalte dem at hun var en kvinne. Etterpå, da hun begynte praksis, som var svært vellykket, spent hun sjalusi av flere av de andre utøverne, ved hvem hun ble innkalt før Areopagos, og anklaget for å ødelegge moralen av hennes pasienter. Etter hennes gjendrevene dette ansvaret ved å gjøre kjent henne kjønn, ble hun umiddelbart anklaget for å ha brutt den eksisterende loven, som andre fare hun rømte etter konene til de viktigste personene i Athen, som hun hadde gått, kommer frem i hennes vegne, og lykkes endelig i å få loven opphevet, og kvinnene ble deretter lov til å praktisere medisin og skal betales et stipend for sin tjeneste. Ingen dato alt som er festet til denne historien, men flere personer har, ved å ringe veileder for Agnodice ved navn "Herophilos" istedenfor "Hierophilus", plassert det i tredje eller fjerde århundre f.Kr.

Men dette,ved første blikk virket svært enkel og rimelig, ikke vises helt fri fra innvendinger. For, i første omgang, hvis historien er å bli trodd i det hele tatt på autoritet Hyginus, vil det synes å tilhøre heller 5. eller 6. århundre f.Kr. enn 3. eller 4., for det andre, har vi ingen grunn til å tro at Agnodice var aldri i Alexandria, eller Herophilus i Athen; (. Herophilus quidam) og for det tredje synes det neppe sannsynlig at Hyginus ville kalt en så berømt lege "en viss Hierophilus"