Agnes av Roma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Agnes av Roma
Santa Agnese - mosaico Santa Agnese fuori le mura.jpg
Født3. århundreRediger på Wikidata
RomaRediger på Wikidata
Død4. århundreRediger på Wikidata
RomaRediger på Wikidata
Gravlagt Sant'Agnese fuori le muraRediger på Wikidata

Agnes, kjent som Sankt Agnes eller Sant'Agnese (født ca. 291 i Roma, død ca. 304 i Roma) var en romersk martyr anerkjent som helgen i blant annet den romersk katolske kirke. Hennes minnedag er 21. januar.

I den katolske kirke[rediger | rediger kilde]

Innenfor katolisismen er Agnes skytshelgen for unge jenter, forlovede par, gartnere, kyskhet og for råd om en god ektemann. Hun regnes som en av de mest kjente jomfrumartyrene fra den tidlige romerske kirken. Det er sannsynlig at hun døde under forfølgelsen av kristne som ble iverksatt av keiser Diokletian i 303 og varte frem til 305.

Kulten rundt henne startet allerede tidlig på 300-tallet, ved at blant annet keiser Konstantin I den store døpte sin datter ved hennes gravsted. Konstantia bygde en basilika på samme stedet i 350.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mye er usikkert om hennes liv. Sannsynligvis kom hun fra en velstående familie, da gravminnet hennes var i marmor. Hun døde da hun var 12 eller 13 år gammel etter at hun nektet å gifte seg med sønn til byprefekten Sempronius. Hun ble henrettet ved å få halsen gjennomboret. Levninger undersøkt på 1900-tallet som ble funnet i Lateranpalasset, bekrefter alder og henrettelsemetode.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]