Agnes av Roma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agnes av Roma
Født3. århundreRediger på Wikidata
Roma
Død4. århundreRediger på Wikidata
Roma
GravlagtSant'Agnese fuori le mura

Agnes, kjent som Sankt Agnes eller Sant'Agnese (født ca. 291 i Roma, død ca. 304 i Roma) var en romersk martyr anerkjent som helgen i blant annet den romersk katolske kirke. Hennes minnedag er 21. januar.

I den katolske kirke[rediger | rediger kilde]

Innenfor katolisismen er Agnes skytshelgen for unge jenter, forlovede par, gartnere, kyskhet og for råd om en god ektemann. Hun regnes som en av de mest kjente jomfrumartyrene fra den tidlige romerske kirken. Det er sannsynlig at hun døde under forfølgelsen av kristne som ble iverksatt av keiser Diokletian i 303 og varte frem til 305.

Kulten rundt henne startet allerede tidlig på 300-tallet, ved at blant annet keiser Konstantin I den store døpte sin datter ved hennes gravsted. Konstantia bygde en basilika på samme stedet i 350.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kirken Sant'Agnese in AgonePiazza Navona i Roma er etter tradisjonen stedet for St Agnes' martyrium. Biskop Ambrosius av Milano skrev at hun ble dømt til å brennes på bål, men at hun ble halshogd først. Hans venn pave Damasus skrev at hun døde på bålet. Prudentius utviklet dette videre i Peristephanon, der historien ble sterkt seksualisert og piken ført til et bordell,[1] hvor Gud beskyttet hennes kyskhet ved hjelp av en rekke mirakler.[2]

Hun æres også i en annen romersk kirke, Sant'Agnese fuori le Mura.

Levninger undersøkt på 1900-tallet som ble funnet i Lateranpalasset, bekrefter alder og henrettelsemetode.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]