African National Congress Youth League

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
African National Congress Youth League
ModerpartiAfrican National Congress
LandSør-Afrika
Grunnlagt1944
HovedkvarterChief Albert Luthuli House, 54 Sauer Street, Johannesburg
Nettstedhttp://www.ancyl.org.za

African National Congress Youth League (ANCYL) er ungdomsorganisasjonen til African National Congress. Julius Sello Malema er president i organisasjonen.

Starten[rediger | rediger kilde]

ANCYL ble opprettet av Ashley Peter Mda, Nelson Mandela, Walter Sisulu og Oliver Tambo i 1944 og markerte fremveksten av en ny generasjon ledere. Den første lederen var Anton Lembede som formet organisasjons militante arbeid. Mandela skrev at Lembele hadde en «magnetisk personlighet som trodde på originale og ofte oppsiktsvekkende metoder» og «Som Lembede så jeg motgiften som militant afrikansk nasjonalisme».[1] Lembede døde i 1947.

På slutten av 1940-tallet, hadde ungdomsorganisasjonen tatt kontroll over moderpartiet African National Congress. Organisasjonen oppfordret til sivil ulydighet og streik i protest mot de hundrevis av lovene knyttet til det nye apartheidsystemet. Disse protestene ble ofte møtt med makt av den sørafrikanske regjeringen. I 1950 ble 18 svarte drept under en merkering, mens demonstranter, inkludert Mandela ble fengslet og slått i deres motstand mot regjeringen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Long Walk To Freedom, 1995, Nelson Mandela

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]