African Languages Research Institute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

African Languages Research Institute (ALRI) er et leksikografisk institutt ved Universitetet i Zimbabwe. Det ble opprettet i år 2000 med Herbert Chimhundu som direktør og var en videreføring av ALLEX-prosjektet som var blitt startet i 1991 ved et samarbeid med Universitetet i Oslo og Göteborgs universitet.

Formålet er å forske på, dokumentere og utvikle lokale språk i Zimbabwe for å fremme bruk av dem i alle områder av livet. I forskningen fokuserer man først og fremst på utvikling og vedlikehold av tekstkorpus, databasert leksikografi og bruk av språkteknologi.

I et utvidet forskningsprogram prioriterer ALRI å etablere leksikografiske enheter på andre språk i landet i tillegg til å videreføre forskningen på shona og ndebele. Så langt har man begynt med å prioritere tonga, nambya, shangani og kalanga hvor man har startet å bygge tekstkorpora. Selv om instituttet engasjerer seg i mange aktiviteter innen språkutvikling og dokumentasjon, er det viktigste å produsere ettspråklige ordbøker, disse ser man på som svært viktige for å styrke landets språk. Men man vil også starte prosjekt i alle de andre lokale språkene og lære opp morsmålsbrukere til å gjøre lingvistisk feltarbeid og dokumentasjon.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]