Shona (språk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shona
ChiShona
Brukt iZimbabwe Zimbabwe
Zambia Zambia
Botswana Botswana
Antall brukere10 759 200[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Nigerkongo
Atlantisk
Voltakongo
Benuekongo
Bantoid
Sørbantoid
Bantuspråk
Sentralt
Sone S.10
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-1sn
ISO 639-2sna
ISO 639-3sna

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på shona
Portal: Språk

Shona (ChiShona) er et bantuspråk i nigerkongo-familien som snakkes av over 10 millioner mennesker i Zimbabwe, samt 30 000 i Zambia og 10 000 i Botswana. Folkegruppa som snakker shona kalles shonaer. Shona er sammen med ndebele og engelsk offisielt språk i Zimbabwe.

Shona har et skriftspråk med en ortografi og grammatikk som ble utarbeida på 1900-tallet og fastsatt på 1950-tallet. Den første romanen på shona, Solomon Mutswairos Fesol, ble utgitt i 1957. Det blir undervist i shona på skoler, men det brukes ikke som undervisningsspråk. Det finnes litteratur på shona, og språket er beskrevet i flere ordbøker, både enspråklige og tospråklige (da for det meste shona–engelsk). Moderne shona er basert på dialektene til karangafolket i provinsen Masvingo rundt Store Zimbabwe og zezerufolket i nordlige og sentrale Zimbabwe. Alle dialekter av shona anses imidlertid som likeverdige.

Shona er del av sone S.10 i Malcolm Guthries klassifisering av bantuspråk; dette betegner et dialektkontinuum av nært beslektede språk, deriblant manyika, nambya og ndau i Zimbabwe og sentrale Mosambik, tawara og tewe i Mosambik og ikalanga i Botswana.

Referanser[rediger | rediger kilde]