Hopp til innhold

Affenpinscher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Affenpinscher
Affenpinscher
Sort er den vanligste fargen
Hundetypeselskapshund, toyhund
OpprinnelseTysklands flagg Tyskland
Egenskaperfamiliehund
Livsløp14-15
Størrelseliten hund
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGr. 2 seksjon 1 STD
(FCI #186)
AKCGr. 1 STD
CKCGr. 5 STD
KCToy STD
UKC???
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Affenpinscher er en liten hund. Opphavet til rasen kan spores tilbake til det syttende århundret, og den er forfader til griffon bruxellois (Brussels Griffon) og dvergschnauzer.[1]

Affenpinscheren er med sine sterke kjever en fantastisk rottejeger, hvis den bare får lov til det. Den er også en effektiv vaktel- og kaninjakthund, en dyktig vakthund, og en hyggelig selskapshund. Øynene er store og mørke, omgitt av bustet pels, minner om en ape i ansiktet. Den har krans av stritt hår i ansiktet. Den har rikelig med skjegg og barter. Den har korte, runde poter med god pels. Den har middels lange ben, åpne vinkler foran og bak. Den har ikke særlig bred brystkasse med bare lett buede ribben. Tett, tørr pels uten glans.

Affenpinscheren

[rediger | rediger kilde]

Affenpinscheren er en strihåret liten hund med et apelignende uttrykk. Derav det tyske navnet affen som betyr ape. Affenpinscheren har en kompakt, kvadratisk kropp og et rundt hode med flat snute og runde øyne. Den har en indre skjønnhet som treffer hjertet og sjarmerer de fleste med sin klovneaktige oppførsel. Har du oppnådd vennskap med en Affenpinscher, har du en venn for livet. Affenpinscheren skal ha en mankehøyde på mellom 25 og 30 cm. Vekten kan variere, men ligger oftest mellom 3,5 og 6 kg. En affenpinscher krever ikke mye mosjon, men kan utmerket godt være med på søndagsturen, alt etter hva eieren venner den til. Og sin daglige tur bør den få, hvis den da ikke har en stor hage å boltre seg i.

Affenpinscheren i Norge ses ofte på utstillinger, men den egner seg også til lydighet- og agilitytrening, i det den er oppvakt og lærevillig. Det sies at affenpinscheren ikke behøver å gå i bånd, den følger sin eier. Men den er meget nysgjerrig og kan fort smette ut i trafikken, slik at bånd kan være på sin plass.

Rasehistorie

[rediger | rediger kilde]

Affenpinscheren er en meget gammel tysk rase. Allerede på 1400-tallet ble den foreviget på malerier av Albrecht Durer og Jan van Eyck. Affenpincheren er i slekt med og har spilt en sentral rolle innen fremveksten av Griffon-hundene, Dvergpinscher og Dvergschnauzer. I den tyske stamboken omfattet rasen Affenpinscher i 1870- og 80-årene kort, lang og strihårede dvergpinschere. Først i 1896 ble rasen delt opp i affenpinscher og dvergpinscher. I den opprinnelige standarden ble affenpinscheren beskrevet som "ein kleiner Teufel voll Gift und Galle", i betydningen av at den var "en liten djevel full av eder og galle" mot alle dem som den ikke kjente. Kanskje var det slik den gang – nå er i alle fall hunden betydelig mer sosial, en flink vakthund og en hyggelig selskapshund. Rasen ble registrert første gang i Tyskland i 1879, og rasen ble endelig etablert i 1913 Opprinnelig ble Affenpinscheren brukt til å fange rotter, hvilket tilsier at den må være nysgjerrig, modig, ivrig og rask.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Affenpinscher». Hunderase.no (norsk). 10. oktober 2014. Besøkt 18. desember 2014. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]