Aerocar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler flybilen Aerocar. For artikkelen om flybiler generelt, se Flyvende biler. For andre kjøretøy med samme navn, se Aero Car.

Aerocar (ofte kalt Taylor Aerocar) var en amerikansk flybil designet og bygget av Moulton Taylor i 1949. Det er den mest vellykkede, og sannsynligvis også mest kjente, «flybilen» som noen sinne har blitt bygget. Den kunne gjøres fly-klar på fem minutter, ved å montere propell og vinger.

På veien var vingene og haleroret designet for å bli tauet bak kjøretøyet. Aerocar kunne kjøre i opp til 100 km/t, og ha en flyhastighet på 180 km/t.

FAA-godkjennelse ble gitt i 1956, og Taylor gjorde en avtale med selskapet Ling-Temco-Vought om serieproduksjon på den betingelse at han kunne skaffe 500 bestillinger. Planene om produksjon ble droppet da han kun klarte å skaffe halvparten så mange kjøpere, og kun seks eksemplarer ble bygget. En av disse er fortsatt flydyktig, og i tillegg eksisterer det ett eksemplar som ble bygget om til verdens eneste Aerocar III.


De seks modellene[rediger | rediger kilde]

Det ble bygget fire Aerocar I, én Aerocar II og én Aerocar I som ble bygget om til en Aerocar III.

N4994P[rediger | rediger kilde]

N4994P (1949, opprinnelig N311214) er gul med sølvgrå vinger, og var den første Aerocar-modellen. Den befinner seg i museet EAA AirVenture Museum.

N101D[rediger | rediger kilde]

N101D (1954) eies av en mann i Wyoming, USA.

N102D[rediger | rediger kilde]

N102D (1960) er gul og blå. Dette var den siste Aerocar som ble bygget, og er den eneste som fortsatt er flydyktig. Den eies av Ed Sweeney, og var tidligere eid av skuespiller Bob Cummings.

Inspirert av denne jobber Ed Sweeney nå med utviklingen av Aerocar 2000 gjennom sitt Aerocar-selskap.

N103D[rediger | rediger kilde]

N103D (1956) er rød med røde vinger. Dette eksemplaret har blitt eid av et par i Colorado i 25 år, og ble lagt ut for salg i september 2006 med en startpris på 3.5 millioner amerikanske dollar. Dette eksemplaret ble en gang fløyet av Fidel Castros bror, Raul Castro, da det gikk tom for bensin og ble skadet under nødlandingen. Det har også blitt benyttet til trafikkovervåkning for en radiostasjon. Dette eksemplaret fløy sist i 1977, og er ikke lenger flydyktig.

N107D (Aerocar II)[rediger | rediger kilde]

N107D (1966) er av typen Aerocar II. Det kan ikke kjøres på veien, men er basert på det opprinnelige Aerocar-designet. Kun ett eneste eksemplar ble bygget, og det eies av en mann i Colorado.

N4345F (Aerocar III)[rediger | rediger kilde]

Dette eksemplaret er rødt med sølvgrå vinger, og var Moulton Taylors siste forsøk på en fly-bil. Det startet sitt liv som en av de opprinnelige Aerocar-modellene, men Taylor kjøpte det tilbake fra en kunde etter at det hadde blitt skadet i en ulykke. Deretter ombygget han det til Aerocar III. Taylor klarte med dette å fange interesse fra Ford, men det ble ingen produksjon. Prototypen er nå utstilt på et flymuseum i Seattle.