Adyar (Tamil Nadu)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over India
Kart over Chennai, Adyar farget lysegult
Adyar og Adyar-munningen

Adyar (அடையாறு - Aṭaiyāṟu|ta - ˈaɖɛijɑːr, sjeldnere ˈaɖɛijɑːrɯ) er et distrikt sør for Chennai (tidligere Madras) i delstaten Tamil Nadu i India. Adyar er et av de grønneste områdene i Chennai, og ligger ved de sørlige bankene av Adyar-elven som renner ut i Adyar-bukten som nå er i ferd med å bli oppbygd som Adyar økoparken / Adyar Poonga.

Adyar grenser til Buckingham Canal i vest, Tiruvanmiyur i sør og Besant Nagar i øst.

Distriktet inneholder flere småsteder som f.eks. Gandhi Nagar, Kasturba Nagar, Nehru Nagar, Indira Nagar, Padmanabha Nagar, Bhaktavatsalam Nagar, Parameshwari Nagar, Jeevaratnam Nagar, Shastri Nagar og Karpagam Garden.

Adyars sentrum befinner seg langs Sardar Patel Road, mellom Gandhinagar i nord og Kasturbai Nagar i sør.

Adyar huser hovedkvarteret til Teosofisk Samfunn. Der sørger de rolige og avspennende omgivelser langs de sørlige bankene av elven for relativt ideelle forhold for stille kontemplasjon. Elliots beach i nærheten av Besant Nagar er det nærmeste stedet ut mot havet, og er et populært sted for rekreasjon.

Indian Institute of Technology Madras og Anna University befinner seg i Adyar. Det samme gjør Central Leather Research Institute og Adyar Cancer Institute.

Bosetningen og bebyggelsen i distriktet økte betydelig fra slutten av 1970-tallet til begynnelsen av 1980-tallet, som følge av befolkningsveksten i Chennai. Prisene på land- og jordeiendommer økte dramatisk over en kort periode og er hovedårsaken til høye boligutgifter. På slutten av 1990-tallet ble Adyar en del av «IT-korridoren» i det sørøstlige Chennai, hvor flere IT-selskaper har etablert seg.

Det moderne Adyar inkluderer deler av de gamle landsbyene Pallipattu, Urur og Thiruvanmiyur. Disse regionene ble annekterte av Chennai Corporation i 1977.

Adyar er et hjem for mange fugler som samler seg ved Adyar-elvens munning i nærheten av Teosofisk Samfunns hovedkvarter. Adyar-elvens munning, Adyar-bukten og Teosofisk Samfunns hovedkvarter på sørsiden har i årevis vært et tilfluktssted for trekkfugler og fastboende fugler. Fuglebestanden har gått ned på grunn av forurensning og andre menneskelige inngrep i naturen. Teosofisk Samfunn har engasjert seg i å berge det rike fuglelivet, blant annet ved å utgi CD-en «Birds of Adyar», samlet av Trust for Environment Monitoring and Action Initiating. Det foreslåtte Adyar Poonga kan bli et første skritt i å bevare dette sårbare, men rike øko-systemet.