Adrian av Canterbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Adrian (antagelig død 9. januar 710 i Egypt) var en utvalgt erkebiskop av Canterbury som avslo embedet og ikke tiltrådte.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hadrian (Adrian) ble født en gang i den første halvdel av 600-tallet ca. 750 kilometer vestenfor Nilen i det som den gang var i det greskspråklige bysantinske rike. I en alder av omkring ti år måtte han flykte fra de invaderende arabere til Napoli.

Senere begynte han et munkeliv i et kloster på øya Nisida. Der lærte han seg latin og fikk teologisk, pastoral og liturgisk utdannelse. Etter få år ble han utnevnt til klosterets abbed.

Hos keiser og pave[rediger | rediger kilde]

På denne tid ble han kjent med keiser Konstans II av østromerriket. I 663 kom Konstans til Napoli mens hans militære styrker forsøkte å gjenerobre hele den italienske halvøy. Keiser Konstans gjorde flere ganger bruk av Adrian som sin sendemann. Da Konstans en gang besøkte Roma presenerte han abbed Adrian for den daværende pave, Vitalian. Paven ble åpenbart begeistret og tok ham til sin rådgiver.

Erkebispestolen i Canterbury[rediger | rediger kilde]

Tre år etter tilbød paven ham å sende ham til England som erkebiskop av Canterbury. Hadrian avslo imidlertid tilbudet og viste til munken Andreas, som bodde i et nabokloster. Men også Andreas takket nei; han mente at hjan var alt for gammel til å påta seg noe slikt. Da pave Vitalian så på nytt henvendte seg til Hadrian med tilbudet, viste Hadrian til Theodor av Tarsus som en egnet kandidat. Theodor gikk til slutt med på dette, men på betingelse at Hadrian ledsaget ham og ble hans rådgiver i Canterbury.

Hadrian og Theodor brøt ikke opp samtidig på sine reiser til England. Theodor kunne reise allerede i 669 med skip til England. Hadrian ble imidlertid heftet av den frankiske husmester Ebroin; han holdt ham tilbake i den tro at Hadrian hadde et politisk oppdrag som ikke var frankerne tilpass. Hadrian ankom således ikke Canterbury før i 670.

Hadrian ble ved sin ankomst i 670 gjort til abbed for benediktinerklosteret St. Peter og Paul's i Canterbury.

Han døde den 9. januar 710.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Long, George. The Biographical Dictionary of the Society for the Diffusion of Useful Knowledge. London: Longman, Brown, Green & Longmans, 1842-1844. 4 vols.
  • Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.
Forgjenger:
 Wighard 
Erkebiskop av Canterbury
(664)
Etterfølger:
 St. Theodor