Adolf Monsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adolf Monsen
Adolf Monsen i 1909
Født1878, Hommersåk
Død1945, Logansport, Indiana
NasjonalitetNorge

Adolf Monsen (1878–1945) var en norsk-amerikansk oppfinner og motormann som satte sitt tydelige preg på bilindustriens tidlige dager. Oppvokst i den idylliske bygda Hommersåk, utviklet Monsen tidlig en fascinasjon for teknologi og hastighetsløp som senere skulle føre ham til suksess og anerkjennelse i Amerikas pulserende industrielle miljø. Hans bemerkelsesverdige karriere strakte seg fra produksjonen av banebrytende racersykler til grunnleggelsen av ReVere-bilene, og gjorde ham til en sentral figur i utviklingen av tidlig 1900-talls bilteknologi.

Adolf var sønn av Rakel og Mons Monsen, og vokste opp i HommersåkVågen. Rakel Monsen, Adolfs mor, var en driftig kvinne som startet handel i huset sitt, i Vågen, i 1878. Familien levde i nært samfunn med møllen i vågen i Hommersåk, et område som på den tiden hadde en viktig plass i lokalsamfunnet. Rakel giftet seg med Mons Monsen, en mann involvert i arbeid og fiske nedi Vågen.

Emigrasjon til Amerika[rediger | rediger kilde]

Livet tok en tragisk vending for familien Monsen da de mistet et av barna, og i 1890 døde faren Mons. Etter disse tapene tok Rakel en dristig beslutning og reiste med sine fire gjenværende barn, Kasper, Adolf, Johanne, og Mons, til Amerika for å søke lykken. Familien slo seg ned i Chicago, hvor Rakel etablerte et pensjonat med tilhørende restaurant på Wentworth Avenue.

Tidlig karriere og interesser[rediger | rediger kilde]

Adolf Monsen og passasjer i racerbil, 1909 Crown Point-løp

Adolf Monsen viste seg tidlig å være en allsidig og kreativ person. Han markerte seg i hastighetsløp på sykkel og ble en gullvinner før århundret var omme. Han gjorde seg bemerket som produsent av den letteste racersykkelen i verden.

Overgang til Biler og Fabrikasjon[rediger | rediger kilde]

Adolf begynte deretter å eksperimentere med små biler drevet av dampmaskiner. Etter utfordrende erfaringer og nær-ulykker, skiftet han fokus til bensindrevne motorer. I 1908 bygde han en fabrikk for å produsere kjøretøy, inkludert "The Monsen Roadster" og lastebiler.

Fra Monsen til ReVere[rediger | rediger kilde]

Monsens biler var av høy kvalitet, men ble aldri en kommersiell suksess. Han produserte biler under agentur for selskaper som "Marion" og "Bergdorf". Etter "Bergdorf"s konkurs lanserte han sin egen bil under navnet "ReVere" i 1919.

Suksess og Nedgang av ReVere[rediger | rediger kilde]

Produksjonen av "ReVere" ble en suksess, med internasjonal etterspørsel og spesialbestillinger fra kong Alfonso XIII og det britiske kongehuset. Gleden var kortvarig, og i årene som fulgte, falt bestillingene dramatisk. Selskapet ble erklært konkurs i 1922. Adolf forsøkte å gjenopplive virksomheten noen år senere, men lyktes ikke fullt ut. Han produserte reservedeler til tidligere modeller av ReVere.

Senere Liv og Arv[rediger | rediger kilde]

Adolf Monsen døde i 1945 i Logansport, Indiana, etter å ha etterlatt seg et viktig bidrag til bilindustrien gjennom sitt innovative arbeid og kreative pågangsmot.

kilder[rediger | rediger kilde]

  • Artikler i aviser hos Newspapers.com/
  • Hans Gangstø, "Fra Hommersåk til Chicago," magasinet "SYDVESTEN" utgave nr. 1, 2000, Rogaland Historielag