Adi Shankara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adi Shankara
Ādi Śaṅkarā med sine disipler, malt av Raja Ravi Varma i 1904.
Fødtca. 788[1][2][3]Rediger på Wikidata
Kalady[4]
Dødca. 820Rediger på Wikidata
Kedarnath[5]
BeskjeftigelseFilosof Rediger på Wikidata

Ādi Śaṅkarā (devanagari: आदिशङ्कराचार्यः; malayalam: ശങ്കരാചാര്യർ;født som Śaṅkarā i 788 i Kalady, Chera-dynastiet i dagens Kerala, død 820 AD i Kedarnath, Palariket i dagens Uttarakhand[note 1]), også kjent som Ādi Śaṅkarācāri, Śaṅkara Bhagavatpādācārya og Ādi Śaṅkarācārya, var en indisk filosof fra Kalady i det som i dag er Ernakulam i Kerala som konsoliderte doktrinen om advaita vedānta.

Hans arbeid på sanskrit etablerte doktrinen om advaita, forenelsen av ātman og nirguna brahman uten egenskaper. I sitt arbeid gjør han rede for ideer fra Upanishadene, og han skrev også rikholdige kommentarer til den vediske kanon (Brahma Sutra, de viktigste av Upanishadaene og Bhagavad Gita) for å styrke sin tese.

I hans arbeid er hovedmotstanderen mīmāṃsā-skolen, selv om han også argumenterte imot andre skoler, slik som sāṃkhya og enkelte buddhistiske skoler.

Śaṅkarā reiste rundt omkring på det indiske subkontinent for å fremme sin filosofi gjennom diskurs og debatter med andre tenkere. Han støttet opp om viktigheten av et monastisk liv slik det var godkjent i Upanishadene og Brahma Sutra på en tid da mīmāṃsā-skolen hadde etablert en streng ritualisme og hadde latterliggjort det monastiske livet. Han skal ha grunnlagt fire mathaer («klostre»), som hjalp den historiske utviklingen til og gjenopplivelsen og spredningen av advaita vedānta, og han er derfor kjent som den som gjenopplive denne. Man tror også Ādi Śaṅkarā var den som organiserte den monastiske ordren daśanāmi saṃpradāya og grunnla tilbedelsestradisjonen ṣaṇmata

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moderne eksperter regner med at Śaṅkarā var virksom i den andre delen av det åttende århundre, mens tidligere generasjoner foreslo hans livsløp fra 788 til 820. Andre forslag er 686–718, 44 AD og så tidlig som 509–477 f.Kr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118642278, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Dictionnaire de spiritualité, oppført som SHANKARA (ŚANKARA, Dictionnaire de spiritualité ID 9719, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Nationalencyklopedin, oppført som Shankara, NE.se-ID shankara, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.poemhunter.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.ndtv.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]