Adelir Antônio de Carli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adelir Antônio de Carli
Født8. feb. 1967Rediger på Wikidata
PelotasRediger på Wikidata
Død20. apr. 2008Rediger på Wikidata (41 år)
AtlanterhavetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet BrasilRediger på Wikidata

Adelir Antônio de Carli (født 8. februar 1967 i Realeza i delstaten Paraná i Brasil, død 20. april 2008 utenfor Santa Catarinas kyst) var en brasiliansk prest som døde ved flyvning med en klynge av 1000 sammenbundne helium-fylte leketøysballonger i et rekordforsøk, etter å ha lettet 20. april 2008 fra havnen i Paranaguá, delstaten Paraná i Brasil.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 2006 gjorde den katolske presten i bispedømmet Paranaguá seg bemerket som menneskerettighetsforkjemper ved å klage over myndighetenes mishandling av samme bys hjemløse, noe som førte til anholdelse av fire embedsmenn, mens tre andre tok flukten.

Fader Carli gjennomførte den 13. januar 2008 en fire timers ballongferd fra Ampère i Paraná over den argentinske grensen til San Antonio i provinsen Misiones med bruk av 600 ballonger og hvor han nådde en høyde på 5,3 km.

Ulykken[rediger | rediger kilde]

For å samle inn penger til et religiøst værested for lastebilsjåfører på havnen i Paranaguá lettet Carli, som også var erfaren fallskjermhopper, med 1000 ballonger søndag ettermiddag den 20. april 2008 iført hjelm, vanntett termodrakt og fallskjerm, samt medbringende GPS-utstyr, satellittelefon, mat og annet utstyr til overlevelse i minst fem dager. Planen var å fly til byen Dourados 750 km mot nordvest og slå en rekord om å være i luften i minst 19 timer.

I telefonintervju fortalte presten til den brasilianske TV-kanalen Globo at han hadde problemer med å benytte sitt GPS-utstyr, og at han hadde det meget kaldt, men godt. Ifølge kassereren i hans sogn Sao Cristovao, Denise Gallas, nådde Carli en høyde på 6 000 meter og dalte deretter til ca. 2 500 meter på den planlagte ferden, men sterk vind førte ham sørover ut over Atlanterhavet.

Da hans satellittelefon etter åtte timers flyvning var i ferd med å gå tom for strøm, foretok han selv en siste oppringning til havnemyndighetene i Paranaguá, og forklarte at han mistet høyde og var nødt til å gå ned på havet. Hans siste nødrop i satellittelefonen lød: «Vær vennlig, kom og redd meg. Send hjelp.» Ifølge Denise Gallas var han da ca. 50 km fra kysten.

Søket[rediger | rediger kilde]

Resultatet av det brasilianske luftvåpens søk i tre døgn og den brasilianske flåtes, som ble avblåst 29. april, samt søk med et privat fly og med fiskebåter, var kun funn av enkelte ballongstykker utenfor kysten og intet annet.

Forsyningsskipet «Anna Gabriela» ved en av det statlige oljeselskap Petrobras' boreplattformer utebor Rio de Janeiro fant den 3. juli 2008 omkring 100 km utenfor kysten underkroppen av et lik hvis bekledning lignende den ettersøkte.

DNA-test med sammenligning av DNA-prøver fra prestens bror bekreftet den 29. juli 2008, at liket var Adelir de Carli. Begravelsen fant senere sted i Ampère.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]