Abomey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongepalassene i Abomey
   UNESCOs verdensarv   
en av dørene på kong Gleles palass; et av kongepalassene som tilhører verdensarven
LandBenins flagg Benin
Innskrevet1985
Kriterium III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 323
Abomey ligger i Benin
Abomey
Abomey (Benin)

Abomey er en by i Benin, Vest-Afrika, med ca. 65 000 innbyggere. Byen var hovedstad i det tidligere kongedømmet Dahomey, som ble etablert ca. 1625 og opphørte da det i 1894 ble et fransk protektorat, og senere ble innlemmet i Fransk Vest-Afrika. Kongepalassene i Abomey, som nå er et verdensarvminne, er en gruppe bygninger av jord og leire, bygget av Fon-folket fra ca. 1650 til 1880. Palassene regnes blant de fremste kulturminnene i Vest-Afrika.

Kong Houegbadjas palass

Byen var innhegnet av en leirvoll med en omkrets på ca. 9,5 km, med seks porter, og beskyttet av en 1,5 dyp grøft fylt med acacia, en mimosaplante som er vanlig å bruke i befestninger i Vest-Afrika. Innenfor murene fantes flere landsbyer, jorder, flere palass, en markedsplass og en plass ble forlegninger. I dag finnes bare to av palassene, med i alt 18 bygninger: palassene etter kongene Ghezo (1818–1858) og Glele (1858–1889) oppførte. Mye av kongerikets makt og rikdom kom fra slavehandel; man solgte sine krigsfanger til europeiske oppkjøpere som fraktet dem over Atlanteren.

I UNESCOs begrunnelse for verdensarvstatus heter det:

Fra 1625 til 1900 regjerte tolv konger etter hverandre i det mektige kongedømmet Dahomey. Med ett unntak, kong Akaba, oppførte de alle sine palass innenfor det samme murinnhegnede området, i samsvar med forgjengernes byggeskikk hva angår areal og teknikker. Kongepalassene i Abomey er et unikt minnesmerke om dette tapte kongeriket.

Da Dahomeys siste konge, Behanzin, i november 1892 ble beseiret av franske koloni- og okkupasjonsstyrker, satte han fyr på byen, og rømte nordover i landet. De franske kolonimyndighetene bygget opp igjen byen, og anla en jernbane som forbandt den med kysten.

Siden 1993 har 56 av relieffene som i sin tid dekorerte veggene i kong Gleles palass blitt reparert. Dette har vært et samarbeid mellom Benins kulturdepartement og den amerikanske institusjonen Getty Conservation Institute. Det har ikke vært meningen å tilbakeføre relieffene til sitt opprinnelige utseende, men å sikre dem mot videre forfall.[1] Relieffene forteller, i et stilisert formspråk, fon-kongenes historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pique, Francesca; Rainer, Leslie H. (1999). Palace sculptures of Abomey : history told on walls. The J. Paul Getty Museum. ISBN 0-89236-569-2. «The goaI was not to try to restore the bas-reliefs to their original state but, rather, to repair major damage and arrest further deterioration.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]