Abisjag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abisjag og den aldrende David, maleri av Pedro Américo, 1879.
Abisjag, Batseba, Salomo, og profeten Natan ved den Davids dødsleie, ca 1435.

Abisjag (hebraisk אֲבִישַׁג, Avishag; «min er bortkommen», overført «gitt til»)[1] var i henhold til Det gamle testamente en ung og vakker kvinne fra landsbyen Sjunem (identifisert som dagens Sulam i nordøstlige Israel) i oldtidens Israel.

Da kong David av Israel i sin alderdom, i henhold til Første Kongebok 1, ikke greide å holde på varmen fant hans tjenere ut at de trengte en vakker jomfru som kunne ligge hos ham og holde ham varm. Abisjag ble denne kvinnen, og hun ble utvalgt nettopp for sin skjønnhet:

«Så lette de over hele Israels land etter en vakker ung pike; og da de fant Abisjag fra Sjunem, førte de henne til kongen. Piken var meget vakker, og hun pleiet kongen og tjente ham. Men han hadde ikke omgang med henne.»[2]

Etter at David døde gikk Davids eldste sønn Adonja til Batseba, mor til kong Salomo som hadde etterfulgt David på tross av Adonjas fødselsrett, for å få henne til overtale kongen til å gi Davids siste kvinne til ham. Salomo mente at dette kravet var en streben etter tronen og han fikk sin eldre bror tatt av dage.[3] Det er mulig at Abisjag deretter ble en av Salomos kvinner, som en del av hans arv etter faren.

En del bibelforskere har pekt på muligheten om at Abisjag er den kvinnelige hovedfiguren i Høysangen («Sangenes sang»), en samling kjærlighetsdikt hvor det fortelles om Salomo, en gjeter og en kvinne fra nettopp Sjunem.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Behind the name: «Abishag»; sammenlign med oppslag i Easton's Bible Dictionary
  2. ^ Nettbibelen: Første Kongebok 1:3-4 Arkivert 3. mai 2011 hos Wayback Machine.
  3. ^ Nettbibelen: Første Kongebok 2:17-25 Arkivert 3. mai 2011 hos Wayback Machine.
  4. ^ Mitchell, Christopher W. (2003): The Song of Songs, Saint Louis: Concordia, ss. 130-132.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]