Abdulkassim Salat Hassan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abdulkassim Salat Hassan
Cqaasim.jpg
Født1. januar 1941Rediger på Wikidata (80 år)
GaldogobRediger på Wikidata
Utdannet ved MSU Faculty of BiologyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embede Somalias president (20002004)Rediger på Wikidata
Parti Somali Revolutionary Socialist PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet SomaliaRediger på Wikidata

Abdulkassim Salat Hassan (født i 1941) er en framtredende somalisk politiker. Han var president i Somalia fra 2001 til 2004, og tidligere var han innenriksminister og finansminister i regjeringen til president Mohamed Siad Barre. Han var en av grunnleggerne av Somalias Suhl som er en forspningsgruppe som tidligere utenriksminister Abdirahman Jama Barre også var en del av. Hassan har hatt flere viktige posisjoner i den somaliske regjeringen, mest kjent som Siad Barre siste innenriksminister. Som sådan var Hassan ansvarlig for alle interne sikkerhetsorganisasjoner inkludert National Security Service (NSS).

Etter utbruddet av den somaliske borgerkrigen i 1991 reiste Hassan til Kairo. Etter 1991 kontrollerte Hassan en regjering som styrte deler av den somaliske hovedstaden Mogadishu, mens resten av landet ble kontrollert av forskjellige krigsherrer og separatiske grupperinger. I 2001 deltok han i og vant valget om å bli den neste presidenten i Somalia. De neste tre årene bodde og jobbet Hassan i eksil i Djibouti fordi det ikke var trygt for ham å oppholde seg i Somalia under borgerkrigen.

Etter at han tapte presidentvalget i 2004 mot Abdullahi Yusuf Ahmed har Hassan brukt mye av sin tid for å få til et tryggere Somalia. Han deltar i en rekke arrangementer i og rundt Somalia der han taler til sine landsmenn om hvordan de kan forandre sin nasjon til det bedre.