Abdulkassim Salat Hassan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abdulkassim Salat Hassan
Født1. jan. 1941Rediger på Wikidata (83 år)
Galdogob
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Somalias president (2000–2004) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMSU Faculty of Biology
PartiSomali Revolutionary Socialist Party
NasjonalitetSomalia

Abdulkassim Salat Hassan (født i 1941) er en framtredende somalisk politiker. Han var president i Somalia fra 2001 til 2004, og tidligere var han innenriksminister og finansminister i regjeringen til president Mohamed Siad Barre. Han var en av grunnleggerne av Somalias Suhl som er en forspningsgruppe som tidligere utenriksminister Abdirahman Jama Barre også var en del av. Hassan har hatt flere viktige posisjoner i den somaliske regjeringen, mest kjent som Siad Barre siste innenriksminister. Som sådan var Hassan ansvarlig for alle interne sikkerhetsorganisasjoner inkludert National Security Service (NSS).

Etter utbruddet av den somaliske borgerkrigen i 1991 reiste Hassan til Kairo. Etter 1991 kontrollerte Hassan en regjering som styrte deler av den somaliske hovedstaden Mogadishu, mens resten av landet ble kontrollert av forskjellige krigsherrer og separatiske grupperinger. I 2001 deltok han i og vant valget om å bli den neste presidenten i Somalia. De neste tre årene bodde og jobbet Hassan i eksil i Djibouti fordi det ikke var trygt for ham å oppholde seg i Somalia under borgerkrigen.

Etter at han tapte presidentvalget i 2004 mot Abdullahi Yusuf Ahmed har Hassan brukt mye av sin tid for å få til et tryggere Somalia. Han deltar i en rekke arrangementer i og rundt Somalia der han taler til sine landsmenn om hvordan de kan forandre sin nasjon til det bedre.