Ab initio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

ab initio er et latinsk uttrykk som betyr fra begynnelsen og er brukt i flere kontekster:

  • når brukt om litteratur: fortalt fra begynnelsen, i motsetning til in medias res som betyr starter i midten av historien
  • i lovspråk: refererer til noe som er et faktum fra begynnelsen eller fra handlingens øyeblikk, fremfor når retten erklærte at det var slik. En juridisk erklæring av ugyldigheten av et giftemål ab initio er en annullering.
  • i vitenskapen: en beregning er sagt å være ab initio (Eller fra førsteprinsipper) hvis den beror på grunnleggende og etablerte naturlover uten flere antakelser eller spesielle modeller.
For eksempel, en ab initio kalkulering av egenskapene til vann kan begynne med egenskapene til bestanddelene hydrogen- og oksygen atomer og elektrodynamiske lover. Fra disse grunnkonseptene, kan egenskapene til isolerte individuelle vannmolekyler bli derivert, fulgt av beregninger av interaksjonene til større og større grupper av vannmolekyler, frem til hovedegenskapene til vann har blitt funnet.
Disambig.svg

Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Ab initio.