A Fool and His Money (film, 1912)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Fool and His Money
Generell informasjon
GenreFilmkomedie
Utgivelsesår1912
NasjonalitetUSA
Bak kamera
RegiAlice Guy Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1912
Eksterne lenker

A Fool and His Money er en amerikansk stumfilm fra 1912, regissert av Alice Guy-Blaché.[1][2]

Dette er enten den første eller én av de første filmene der alle skuespillerne er afro-amerikanske.[3] Guy-Blaché regnes som verdens første kvinnelige filmregissør.[4][5]

Handling[rediger | rediger kilde]

Sam arbeider med hvitvasking på vegne av den velstående Lindy. Men hun dumper ham, til fordel for en annen. Sam finner deretter en stor sum penger, og reiser til New York for å dra på shopping, kjøpe nye klær, smykker og en bil med sjåfør. På hjemstedet oppdager Lindy at Sam har blitt rik, og hun dumper derfor rivalen hans.

Sam arrangerer en forlovelsesfest hvor han hengir seg til et vennskapelig kortspill sammen med sin tidligere rival, og en annen mann. Men Sam vet ikke at den ukjente mannen egentlig er en svindler. Sam mister deretter alle pengene sine, smykkene, klærne og bilen sin i løpet av kort tid. Lindy stikker av sammen med svindleren, og Sam begynner nok en gang med hvitvasking for å tjene penger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A Fool and His Money» (engelsk). Besøkt 30. oktober 2022 – via MUBI. 
  2. ^ Gwendolyn Audrey Foster. Performing Whiteness: Postmodern Re/Constructions in the Cinema
  3. ^ «The Black Kino Fist: A Fool and His Money (1912)». The Black Kino Fist: Black life as depicted in film history (engelsk). Besøkt 30. oktober 2022. 
  4. ^ «Critic's Choice: 'Pioneers: First Women Filmmakers' series gives Alice Guy-Blaché her due». Los Angeles Times (engelsk). 26. juli 2018. Besøkt 30. oktober 2022. 
  5. ^ «AFI FEST 2022 | A FOOL AND HIS MONEY». AFI FEST (engelsk). Besøkt 30. oktober 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]