Aénor de Châtellerault

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aénor de Châtellerault
Fødtca. 1103[1][2]Rediger på Wikidata
Châtellerault
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
EktefelleVilhelm X av Aquitaine[3][4]
FarAimery I av Châtellerault
MorDangereuse av l'Isle Bouchard
BarnEleonore av Aquitaine[3]
Petronilla av Aquitaine
GravlagtAbbaye Saint-Vincent de Nieul-sur-l'Autise

Aénor av Châtellerault, hertuginne av Aquitaine (født ca. 1103 i Châtellerault, Vienne, Frankrike, død mars 1130 i Talmont-sur-Gironde) var en fransk adelig kvinne i middelalderen, som var mor til Eleanora av Aquitaine.

Aénor var datter av vicomte Aimery I av Châtellerault og dennes hustru, Dangereuse de L' Isle Bouchard (død 1151). Aénors mor Dangereuse ble bortført av den amorøse hertug Vilhelm IX av Aquitaine som tok henne som sin elskerinne til tross for at de begge var gift hver på sin kant. Han levde åpent med henne i Aquitaine. Han fant ut at datteren Aénor kunne gifte seg med hans sønn, Vilhelm X av Aquitaine. Også sønnen hadde sin fars noe løse forhold til kvinner og hadde allerede en elskerinne ved navn Emma, datter av vicomte Aymar av Lymoges. Emma ble bortført før Vilhelm X og hun kunne bli gift, og hun ble isteden tvangsgiftet med hertugen av Angoulême. Selv nektet Vilhelm X å gifte seg med Aénor, gikk ekteskapet som planlagt, antagelig en gang rundt 1120 da Aénor var rundt 17 år gammel. Et år eller to senere født hun en datter døpt Alienor (Eleanora). Tre år senere, i 1125, fødte hun enda en datter, til fars sorg som håpet på en mannlig arving, men endelig i 1126 ble en mannlig arving født, døpt Vilhelm Aigret. Fra før hadde Vilhelm X to sønner utenfor ekteskap, Vilhelm og Joscelin.

Året etter, i 1127, døde hertug Vilhelm IX og hans sønn Vilhelm X ble da den neste hertugen av Aquitaine som styrte et stort hertugdømme fra deres festning i Poitiers. I 1130 rammet ulykken familien da Aénor døde, kun 27 år gammel, og det samme gjorde Vilhelm Aigret, fire år gammel. Omstendighetene er uklare, men muligens ble de rammet av tuberkulose. Det gjorde Eleanora, den eldste datteren, til arving av hertugdømmet, og en attraktiv pris for europeiske fyrstehus.

Familie[rediger | rediger kilde]

Aénor og Vilhelm X fikk følgende barn.

Grevskapet «Châtelherault» ble senere en tittel som tilhørte de skotske hertugene av Hamilton.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genealogics, genealogics.org person ID I00020885, oppført som Aénor de Châtellerault[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage, oppført som Eleanor Châtellérault de Rochefoucauld, The Peerage person ID p10487.htm#i104870, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p10487.htm#i104870, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]