Den amerikanske 10. bergdivisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra 10. bergdivisjon)
Jump to navigation Jump to search
Divisjonens merke

10. bergdivisjon (10th Mountain Division (Light Infantry)) er en amerikansk lett infanteridivisjon under XVIII luftbårne korps. Avdelingens spesialitet er strid under harde klimatiske forhold. Som resten av korpset er avdelingen satt opp for rask deployering hvor som helst i verden. Divisjonen er garnisonert i Fort Drum, New York.

Historie[rediger | rediger kilde]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av en spesialisert avdeling begynte før USA gikk med i andre verdenskrig. I 1940 hadde krigsdepartementet begynt å samarbeide med amerikanske ski- og fjellforeninger for å ta fram utstyr og treningsopplegg for vinter- og alpin krigføring. Det 87. bergregiment ble satt opp ved Fort Lewis, Washington 15. november 1941. De rekrutterte soldater allere i hæren som hadde ski- og fjellerfaring. Etter det rekrutterte sivile skiorganisasjoner medlemmer til regimentet. I 1942 og 1943 ble flere regimenter satt opp. 87. bergregiment deltok i angrepet på Kiska 15-17. august 1943. Regimentets ilddåp ble da å invadere en øy som var forlatt av japanerne, men de fikk tap både på grunn av feller og ild fra egne styrker.

Divisjonen ble aktivert 15. juli 1943 ved Camp Hale, Colorado under navnet 10th Light Division (Alpine)'. De fikk sitt nåværende navn 10th Mountain Division 6. november 1944.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]