Hopp til innhold

ʾAbd al-Ilah Binkiran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ʾAbd al-Ilah Binkiran
Født4. apr. 1954[1][2]Rediger på Wikidata (70 år)
Rabat
BeskjeftigelsePolitiker, universitetslærer Rediger på Wikidata
Embete
  • Marokkos statsminister (2011–2017) Rediger på Wikidata
Utdannet vedMohammed V-universitetet i Agdal
Mohammed V-universitetet
PartiParti de la justice et du développement
NasjonalitetMarokko
Signatur
ʾAbd al-Ilah Binkirans signatur

ʾAbd al-Ilāh Binkīrān (arabisk: عبد الإله بنكيران; også skrevet بن كيران; bin Kīrān; født 4. april 1954 i ar-Ribāṭ, Marokko), også kalt Abdelilah Benkirane er en marokkansk politiker og lederen for Frihet- og utviklingspartiet. Hans parti fikk flest stemmer i det marokkanske valget i 2011, og 29. november ble han utnevnt til landets statsminister.

Binkīrān var på 1970-tallet en politisk aktivist på venstresida. Siden parlamentsvalget 14. november 1997 har han representert Sala i parlamentet. I 2008 ble han valgt til leder for Frihets- og utviklingspartiet, og tok da over etter Saʾad ad-Din al-ʾUthmani.

Binkīrāns politikk er demokratisk og islamistisk. I et intervju i 2011 sa han at hvis han ble med i en regjering ville han ikke gå imot sivile friheter i Marokko.

Binkīrān spiller sjakk og lytter til musikk, selv om han sier han ikke liker "uanstendig" musikk. Hans forbilde er hans far, som døde nitti år gammel da Binkīrān var seksten. Han er gift med en partiaktivist og har seks barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Abdelilah Benkirane, Munzinger IBA 00000029065, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Abdelilah Benkirane, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id benkirane-abdelilah[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Abbas al-Fassi 
Marokko
Marokkos statsminister

Etterfølger:
 Nåværende