Øyvind Haugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyvind Haugen
Født26. aug. 1949Rediger på Wikidata
Dødseptember 2009Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre Spone kirke
SpråkNorsk

Øyvind Haugen (født 26. august 1949, død september 2009) var en norsk lastebilsjåfør, papirarbeider og forfatter.

Med bakgrunn i sin jobb i papirindustrien skrev han to bøker og flere artikler om sin arbeidsplass. Han skrev også artikler om papirhistorie og andre emner – så som skytevåpen, ammunisjonsteknologi og teori, publisert i norske tidsskrifter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Haugen vokste opp på Sysle i nærheten av Vikersund i Sørøst-Norge.

Hans første jobb var som lastebilsjåfør - på en tankbil med løs-cement til forskjellige steder i Sør-Norge. Da han var 28 år ble han ansatt på Katfos FabrikerGeithus - som hjelperuller. Etter endt opplæring gikk han videre som ruller.

Da Katfos Fabriker ble nedlagt gikk Haugen igjen over til lastebilen, men bare for et års tid. I mai 1983 ble han ansatt på Union Geithus (Drammenselvens Papirfabrikker) som hjelperuller - og siden ruller - på PM 3. Senere ble han - av helsemessige årsaker - flyttet fra skiftarbeid på rullmaskinen over til fabrikkens verksted der han fikk hånd om inspeksjon og mindre reparasjoner på rullmaskiner, skjæremaskiner og forskjellig annet hjelpemaskineri. Samtidig ble han bedriftens «historiker».

Interessen for Pusey & Jones Company dukket opp da Haugen så merkene på tørkecylinderene på PM 3. På spørsmål om noen kjente dette firmaet, viste det seg at ingen visste noe annet enn at det var nedlagt. Han bestemte seg for å grave mer i dette og det var det som fikk snøballen til å rulle. Ettersom Haugen arbeidet på en papirfabrikk var det naturlig for ham å fokusere på historie om papir og papirmaskineri.

Haugen ble gravlagt den 15. september 2009 på Vestre Spone kirke.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]