Østreheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Østreheim var en kafe og restaurant og et klubbhus for Kristiania Østre Skytterlag (Senere Oslo Østre Skytterlag), i Årvollveien 52 på Årvoll i Oslo.[1] Huset ble påstartet i 1912 og ble offisielt innvidd 1. juli 1913 som klubblokale for skytterlaget. Huset lå like ved skytebanen på Årvoll.

Huset[rediger | rediger kilde]

Østreheim var en treetasjes sveitservilla som kom som ferdighus fra Strømmen Trævarefabrik. Skytterlaget bygget et monumentalt klubbhus som inneholdt klubbens kontorer og oppholdsrom, samt restaurant og selskapslokaler. Et stort klubbhus var nødvendig da det til store skytterstevner ble forventet mange deltakere. Østreheim som klubbhus har blitt brukt under hele fire landsskytterstevner, blant annet det største i Norges historie som ble avholdt på Årvoll i 1950 med hele 5000 fremmøtte deltakere.

Østreheim fikk elektrisitet i 1923 samtidig med at det kom til andre hus i distriktet. Bygningen ble pusset opp i 1925, men vann og kloakk ble først lagt inn i 1950. Dette førte til et større ombyggings- og oppussingsarbeid i 1954. Østreheim var i flittig bruk som velhus for Øvre Disen Vel fra stiftelsen i 1923 frem til velforeningen fikk eget velhus i 1958. På østreheim ble det fattet mange viktige beslutninger ikke bare for skytterlaget, men også for beboerne på Årvoll i regi av Øvre Disen Vel. Dessuten ble det arrangert ulike typer sammenkomster og juletrefester for barna i området.

Restaurant og kafedrift[rediger | rediger kilde]

I de første årene ble en slags kafedrift besørget av medlemmene i skytterlaget samt innleid hjelp. Anton Wilskow overtok driften 27. mai 1927 under navnet 'Østreheim Cafe og Restaurant' og det medførte større omsetning i restauranten. Wilskow døde imidlertid allerede i 1930, og driften ble overtatt av hans datter Alvhild Wilskow. Alvhild Wilskow hadde leilighet i bygget og bodde der sammen med sin mor og broren Georg (Goggen) som bidro i restaurantdriften. Hun ledet etablissementet frem til 1960 da hun mistet sjenkebevilgning for servering av vin og brennevin på grunn av problemer med klientellet. Østreheim var et populært utfartssted for folk fra byen på denne tiden. Søndagsturen var gjerne en spasser tur fra sentrum, opp Trondheimveien og inn til Østreheim.

Rettersted under 2. verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under 2. verdenskrig ble Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm henrettet av Gestapo og gravlagt inne på skyterbanen ved Østreheim. Hansteen og Wickstrøm var de første motstandsmenn som falt i kampen for Norge, 10. september 1941. En minnebauta ble reist ved Østreheim, og den bekranses 1. mai hvert år. Årvoll skoles musikkorps har spilt ved bekransningen hvert år siden 1958. Etter frigjøringen ble Hansteen og Wickstrøm flyttet og gravlagt i vigslet jord, men gravene ligger der fremdeles og kan beskues om man kjenner retterstedet.

De siste årene[rediger | rediger kilde]

Østreheim som spisested og kro fikk ny eier i 1960 og ble frem til 1965 drevet av Johan Øivind Øvergård som var en dyktig restaurantfagmann bosatt i bydelen. Etter hans tid har det vært flere forskjellige leietagere med vekslende hell under navnet Østreheim Kro og Selskapslokaler. Den siste som drev selskapslokaler på Østreheim var Rolf Krogstad. Han avsluttet virksomheten i juni 2002. Østreheim har vært åsted for utallige bryllup og konfirmasjonsfeiringer for lokalbefolkningen på Årvoll i den tiden stedet besto.

Omstridt omregulering og riving[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble bygningen revet i forbindelse med omregulering og utbyggingen av nye boliger på den samme tomta. Omreguleringen og rivningen var svært omstridt i lokalmiljøet, og det ble vist stort lokalt engasjement for å beholde lokalet.[2] Tomten ble solgt av Oslo Østre Skytterlag til Bunde Bygg for kroner 5.000.000 under forutsetning at tomten ble omregulert til boligformål.[3] Selger av tomten, Oslo Østre Skytterlag viste til en tilstandsrapport fra Norges taksteringsforbund som begrunnelse for å rive. Motstanderne av rivning argumentert med at bygningen både hadde bevaringsverdi som kulturminne og at stedet var viktig for opprettholdelsen av et aktivt og levende nærmiljø i området. Motstanderne av rivning jobbet også for å få stedet regulert til barnehagedrift. En splittet Byutviklingskomite innstilte til omregulering til boliger 30. april 2003[4] Bystyret vedtok omregulering av tomten 7. mai 2003.[5] Østreheim ble revet den 2. september 2003.[6] Årvoll har i dag ingen lokal kafe eller serveringssted.

Referanser[rediger | rediger kilde]