Ølbergstranden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ølbergstranda

Ølbergstranden i Sola kommune er en av jærstrendene. Stranden er en 400 meter lang sandstrand med sandyner og fine badeplasser. Ølberg, og Ølbergstranden ligger sørvest for Sola flyplass og nær Ølberg havn. Det ligger en campingplass ved Ølbergstranden.

Kjøpt i 1952: Ølbergstranden tilhører Sandnes kommune. Dette til tross for at den ligger i Sola kommune[trenger referanse].

Aftenbladet har i arkivet hos Jæren friluftsråd funnet kjøpekontrakten fra 1952 som beviser eierskapet, at Sandnes kommune faktisk eier en av regionens fineste strender. Ansvaret for drift og vedlikehold av over 80.000 kvadratmeter strandsone og campingplass ble i 1972 overført til Jæren friluftsråd, men fortsatt med Sandnes som eier. Eiendommen inkluderer både 400 meter strand og en rekke med sjøboder.

Kjøpesum: 40.100 kroner

Kjøpekontrakten datert 4. februar 1952 mellom grunneier Alf Roth og daværende sandnesrådmann H. Hagen slår fast at 80.200 kvadratmeter stor område i Sola herred selges for 40.100 kroner til Sandnes kommune. Datidens kjøpesum tilsvarer 560.000 kroner omregnet til dagens kroneverdi.

Ved stranden ligger det flere rester etter andre verdenskrig, for eksempel en bunker og en russerhytte. Den åttekantede hytta og to andre slike var tidligere plassert høyere oppe på Ølberg. I hver av hyttene overnattet 16 russiske krigsfanger som ble brukt til bygging av tyske bunkere og kanonstillinger på Ølberg. Under 2. verdenskrig satt ca. 100 000 russere i tysk fangenskap i Norge og ca. 15 000 russere døde i Norge.i

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ølbergstranden.no