Ødeleggelsen av Palmyra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Baal-tempelet, et av flere kulturminner som nå er ødelagt av ISIL.

I 2015 ble den syriske byen Palmyra tatt over av den islamske bevegelsen ISIL etter kamper mot regjeringsstyrkene. I starten lovet ISIL at de ikke skulle ødelegge denne oldtidsbyen, men dette viste seg fort å være uriktig. Kort tid etter å ha erobret området begynte ødeleggelsen og plyndringen av oldtidsbyen.

Ødeleggelse så langt[rediger | rediger kilde]

Innen oktober 2015 var flere av de mest unike byggene i Palmyra blitt lagt i ruiner. Noe av det første som ble ødelagt var Løven av Al-lāt[1], som sammen med flere andre statuer ble ødelagt den 23. mai 2015. Den 23. august ble tempelet Baal shamin ødelagt av ISIL[2]. Deretter fulgte Baal-tempelet som ble ødelagt den 30. august[3]. Den 4. september ble det kjent at ISIL hadde ødelagt 3 av de best bevarte gravtårnene i Palmyra – inkludert den største som er Elahels grav, som bestod av 5 etasjer[4]. Den 5. oktober kom det fram at ISIL også ødelegger bygninger uten religiøs betydning, slik som praktgatens monumentalbue[5].

Khaled Asaad[rediger | rediger kilde]

Khaled Asaad var en 84 år gammel arkeolog som hadde hatt ansvaret for dette området i over 40 år. Da ISIL tok Palmyra, hjalp han til å evakuere og skjule gjenstander fra byens museum. Han ble sammen med flere andre tatt til fange da ISIL inntok byen. Etter flere uker i fangenskap hvor ISIL prøvde å få ham til å fortelle hvor gjenstandene er blitt gjemt, ble han offentlig henrettet og liket ble utstilt både i Tadmur (moderne Palmyra) og i selve oldtidsbyen med en plakat som beskrev han som en «frafallen», sammen med en liste over hans lovbrudd: å representere Syria i konferanser med vantro, å jobbe som «direktør for avgudsdyrkelse», besøke Iran og snakke med en bror i den syriske sikkerhetstjenesten[6].

Motiv[rediger | rediger kilde]

ISIL følger en ekstrem versjon av salafistisk ideologi – hvor de ser på sin versjon av islam som den mest autentiske og rette. Dette inkluderer å ødelegge ikke-islamske kulturminner, slik som i blant annet Palmyra. Det er også noen mer praktiske årsaker til hvorfor ISIL begår disse handlingene.

Å ødelegge kulturminner av denne typen er en enkel og effektiv måte å skaffe seg oppmerksomhet på. Et ødelagt kulturminne av denne typen gir mye medieoppmerksomhet og fordømmelse, men få eller ingen reelle ettervirkninger. Et annet aspekt er at ødeleggelsen av tidligere sivilisasjoner gir ISIL muligheten til å slette og erstatte områdets historie med sin egen versjon av den. En sannsynlig hovedårsak er å skaffe seg økonomiske midler. Ved å ødelegge og plyndre Palmyra, og andre kulturminner i erobrede områder, skaffer ISIL seg inntekter ved å selge gjenstander på svartebørsen i Europa og Nord-Amerika[7].

Respons[rediger | rediger kilde]

Palmyra er et kulturminne i rekken av flere som har blitt ødelagt av ISIL. De har blant annet ødelagt gjenstander i Mosulmuseet, ødelagt andre oldtidsbyer som Nimrud og Hatra og andre kulturminner som kirker og moskeer som tilhører sjia-troende muslimer og mer. I alle tilfeller har responsen vært total fordømmelse av slik vandalisme, men det har vært få eller ingen løsninger på selve problemet til nå. Etter ødeleggelsene i Palmyra kunngjorde Institute for Digital Archaeology (IDA) i august at det vil dele ut 5 000 3D-kameraer i samarbeid med UNESCO til personer i Midtøsten for å «redde» kulturminner ved å lage 3D scans av ruiner og lignende[8].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ISIS 'destroys' famous lion god statue in Syrian city of Palmyra». Mail Online (engelsk). Besøkt 18. oktober 2015. 
  2. ^ «Palmyra's Baalshamin temple 'blown up by IS' - BBC News». BBC News (engelsk). Besøkt 18. oktober 2015. 
  3. ^ «ISIS blow up 2,000-year-old Temple of Bel in Palmyra in Syria». Mail Online (engelsk). Besøkt 18. oktober 2015. 
  4. ^ «Islamic State blows up tower tombs in Syria's Palmyra - antiquities chief». Reuters UK (engelsk). Arkivert fra originalen 5. september 2015. Besøkt 18. oktober 2015. 
  5. ^ «'A curse has befallen this city': Officials confirm ancient monument destroyed by IS». ABC News (engelsk). Besøkt 18. oktober 2015. 
  6. ^ Hubbard, Ben (19. august 2015). «Syrian Expert Who Shielded Palmyra Antiquities Meets a Grisly Death at ISIS’ Hands» (engelsk). Besøkt 18. oktober 2015. 
  7. ^ «Why Does ISIS Destroy Historic Sites?». Tony Blair Faith Foundation (engelsk). Arkivert fra originalen 6. oktober 2015. Besøkt 18. oktober 2015. 
  8. ^ Forbes: How England's Institute Of Digital Archeology Will Preserve The Art Isis Wants to Destroy