Îles de Los

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Îles de Los
Los island SPOT 1386.jpg
Satellittbilde av Îles de Los
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Antall øyer7
Større øyerTamara, Kassa og Roume
Høyeste punkt152 moh.
Administrasjon
Guinea Guinea
Beliggenhet

Îles de Los er en øygruppe beliggende like utenfor Conakry i Guinea. Øygruppen består av tre hovedøyer: Tamara (Fortoba), Kassa og Roume. I tillegg kommer de mindre øyene Corsille, Blanche og Cabris som alle ligger sør for hovedøyene. Navnet på øygruppen kommer fra Ilhos dos Idolos, som betyr «idolenes øyer» («avbildninger av Gud») og som var navnet gitt til øyene av de første portugisiske sjømennene som ankom øyene.

Øygruppen er av vulkansk opprinnelse og er i dag overgrodd med palmer. Tamara er den største øya, med en lengde på 13 km og en bredde på mellom 1,6 og 3 km. Det høyeste punktet i øygruppen, på 152 meter over havet, finnes også her. Det er kun øyene Tamara og Kassa som har betydelige bosetninger.

Øyene har vært bebodd i lang tid. Britene tok kontroll over dem og avgav dem så til Frankrike i 1904, i bytte mot fransk oppgivelse av fiskerettigheter i Newfoundland og Labrador. Roume sies å være inspirasjonen bak romanen Skatten på sjørøverøya og var kjent for sin rolle i slavehandel, mens Tamara var et fengsel. Øyene er i dag mest kjent for sine strender og skogkledde indre landskap, og er et yndet turistmål. Det går ferger mellom Conakry og Los.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

guineastubbDenne guinearelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.