Åsnes Skifabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Åsnes Skifabrikk er en tidligere norsk produsent av tur- og fjellski på Straumsnes i Fjaler kommune. Åsnes Skifabrikk gikk konkurs i 1998, men produksjonen og merkenavnet ble videreført i et nytt selskap, Åsnes Ski, i 1999. Familien Åsnes var ikke en del av denne satsingen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Produksjonen ble startet av brødrene Jonas, Kristian, Kolbjørn og Leif Åsnes i en gammel sperrestove på farsgarden Ytre Åsnes i 1922. Før dette hadde alle brødrene jobbet på L.C. Hagen Skifabrikk i Oslo.

De første årene ble skiene produsert på farsgarden, men i 1933 bygde de den første fabrikkbygningen på 80 m². Brødrene sto for all produksjon selv, men på grunn av en stor bestilling fra forsvaret på 1 800 par ski i 1938 måtte de ansette flere. Den relativ nye farbrikken ble totalskadet i en brann i 1948, men i 1950 stod en ny og større fabrikkbygning på 250 m² klar til bruk.

Gjennom årene har hovedproduktet vært turski, men de har også produsert andre produkter i tre, som årer, fluktstoler og dører (til Moelven Industrier).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]