«Ulysses»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Ulysses» var Tordenskjolds prise fra slaget i Dynekilen som den andre av de to store galeier med 36 årer og en besetning på 140 mann, men svakere bestykket.

Galeien[rediger | rediger kilde]

Som med «Hvide Ørn» tatt av Wessel etter slaget ved Femern i 1715 var en tegning lagt av de danske skipskonstruktører som overfører erobrede og fremmede skip i deres nærmere påsyn på oppmålingstegning som briterne skulle ta etter hundre år senere. Dermed var utseendet på «Ulysses» kjent i ettertiden.

Galeien var bygget og sjøsatt i Göteborg, i 1715 av byggmesteren Frans Walters som en trolig mindre versjon av «Wreden» med bare et par færre årer og mindre bestykning. Men til tross for klager av viseadmiral Lewenhaupt om at galeiene bygget i årene 1714 til 1716 var lite egnet, skal galeien ha en lang tjenestetid i den dansk-norske orlogsflåten fram til 1763 og var ombygget i 1749. Dette vist at Walters hadde bygget en galei som mer erfarne brukere av denne skipstypen settet stor pris på.

Under slaget i Dynekilen kunne ikke «Ulysses» slåss i det trange farvannet på bunnen av Dynekilen klemt mellom klipper og stykkprammen «Stenbocken» og blir fanget under dobbelt angrep fra landsatte styrker og fra skyttskipet «Hjelperen». Galeien overgir seg øyeblikkelig mens mesteparten av mannskapet kom under norsk fangenskap. De svenske roere uten så mye som en protest hjalp til og klart å trekke «Stenbocken» fri og ut av Dynekilen. I mellomtiden benyttet mange deres mulighet til å stikke av så bare 21 var ført vekk som fanger etter slagets slutt.

I dansk-norsk tjeneste ytret galeien «Ulysses» verdifulle tjeneste under slaget om Marstrand og angrepet på Nya Varvet der Tordenskjold vant sine siste seire under den store nordiske krig. Tegningene som er frigitt på Internett i [1] vist et slankt fartøy med to master, en hytte akterover og en åpen baug med et takdekke over plassen hvor stevnskytset lå.

«Ulysses»[rediger | rediger kilde]

  • Deplasement: 87 tonn
  • Lengde: 27,5 meter
  • Bredde: 5,7 meter
  • Dybde:
  • Årer: 36 i svensk tjeneste, 30 i dansk-norsk tjeneste
  • Bestykning: 1 18-punds kanon på baugen og 4 3-punds svingbass i Dynekilen. 7 18-punds kanoner etter 1749.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]