«Hvide Ørn»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmestrands byvåpen ble tegnet av Andreas Bloch i 1898. Ørnen der er Hvide ørn, hentet fra adelsvåpenet til Johan Henrik Tordenskiold (1757–1820), i slekt med sjøkrigshelten Peter Wessel Tordenskjold, som erobret fregatten Hvide Ørn fra svenskene i 1715. Båten er også gjengitt i midten av kommunevåpenet.

«Hvide Ørn» var en fregatt i den svenske flåten fra 1711 til 1715 og i den dansk-norske orlogsflåten etter 1715, da den ble kaptein Peter Wessels skip i over ett år framover og deltok i slaget i Dynekilen den 8. juli 1716.

Fra et skipshistorisk perspektiv var «Vita Örn» som er dens svenske navn, som på dansk ble til «Hvide Ørn» og «Hvite Ørn» på norsk, usedvanlig ved å være selveste forgjengeren for den «sanne fregatt» som først blir en faktisk skipstype i 1740-årene. Konstruksjonen var enkel med et åpent kanondekk med høyt fribord, men likevel lavt nok til at skipet ble en effektiv artilleriplattform, med et lukket dekk i skipets lengde og lav skansekledning på bakken og på akterdekket. Skipsbyggeren William Smith fra England bygget den som en lett fregatt i Karlskrona og skipet ble sjøsatt 15. oktober 1711.

«Vita Örn» var 33 meter lang, 9,42 meter bred i vannlinjen med dypgående på 3,90 meter og hadde et deplasement på 600 tonn. Seilføringen var stor i forhold til størrelsen på fregatten som fikk ord på seg å være hurtigseilende. Det var ment at den var kanskje det raskeste krigsskipet i Østersjøen.

Bestykningen var 30 til 32 kanoner og besetningen var på 170 mann.

Etter Tordenskjold gikk fra borde på «Hvite Ørn» i november 1716 var den berømte og anerkjente fregatten under kommando av en rekke sjøoffiserer gjennom resten av elleveårskrigen 1709-1720 og ble senere vaktskip både i Storebælt og ved HelsingørSjælland i lang tid framover. Først i 1751 gikk «Hvide Ørn» ut av skipsregisteret og to år senere ble den etterfulgt av en nybygget fregatt som fikk samme navn.