«Soverom i Arles»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Soverom i Arles

«Soverom i Arles» (fransk: La Chambre à Arles; nederlandsk: Slaapkamer te Arles) er tittelen på tre tilsvarende malerier av den nederlandske postimpresjonistiske maleren Vincent van Gogh.

Van Goghs egen tittel for denne komposisjonen var ganske enkelt «Soverommet» (fransk La Chambre à coucher). Det er tre autentiske versjoner beskrevet i hans brev, lett å skjelne fra hverandre ved bildene på veggen til høyre.

Maleriene avbildet Van Goghs soverom i 2. Place Lamartine i Arles i Bouches-du-Rhône i Frankrike, kjent som hans «Gule hus». Døren til høyre var en åpning til etasjen over og trappen, døren til venstre tjente som gjesterom som han hadde forberedt for Gauguin. Vinduet på veggen foran hadde utsyn over Place Lamartine og dets offentlige hager. Dette rommet var ikke rektangulært, men trapesoid med en sentenkt vinkel i venstrehånds hjørne av frontveggen og en skarp vinkel til høyre.[1] Van Gogh har åpenbart ikke benyttet mye tid på dette problemet, han ganske enkelt indikerte at det var et hjørne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Selv om bygningen ble ødelagt av et luftangrep den 25. juni 1944 og deretter revet, overlevde grunnrissene som ble tegnet av den lokale arkitekten Lèon Ramser. Disse er datert på 1920-tallet, og har gitt det meste av den vesentlige informasjonen, se: Roland Dorn: «Décoration»: Vincent van Goghs Werkreihe für das Gelbe Haus in Arles, Georg Olms Verlag, Hildesheim, Zürich & New York, 1990, plate XIX/XX

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]