«Solen» (1559)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Solen»
Karriere
LandDanmark-Norge
SkipstypeOrlogsskip
Bygget ved 
OperativKjøpt 1559
SkjebneForlist 27. juli 1566
Tekniske data
Bestykning18 kanoner
Mannskap223 mann

«Solen» var et dansk-norsk orlogsskip som ble kjøpt av en borger i Lübeck i 1559. Trolig var dette skipet bygd og sjøsatt i Norge. Dette skipet deltok i den nordiske sjuårskrigen 1563-1570 og hadde vært i samtidige sjøslager fram til det tredje slaget ved Öland den 25. juli 1566. Det forliste under stormen som senket 12 dansk-norske og 3 lübeckske skip med tap av trolig 5 000 liv inkludert besetningen ombord på «Solen».

Det var et mindre orlogsskip med en bestykning på 18 kanoner, hvorav 2 større stykker kalt «slanger» (kanon med lang løp) og 16 mindre stykker kalt «barser», gaffelmontert skyts av smijern som også var bakladekanoner ved bruk av kamre som lades med ammunisjon og kruttladning og settes inn i bakstykket. Det er også et annet begrep for falkonetter som var lagd av jern istedenfor metall (bronse), med en lengde på opptil 3 meter. Kaliberet på en slik «barse» kunne være på 5 til 7 cm for massive prosjektiler.[1]

Den normale størrelsen på besetningen ombord på «Solen» kan ha vært mindre enn det som har blitt oppgitt, i løpet av sjøkrigen mot svenskene ble det vanlige å ha så mange menn som mulig på krigsfartøyene, spesielt ettersom man måtte ha mange stridsdyktige menn under de blodige kampene. En kuriositet er fargen på barsene, disse fikk en overflatebehandling med tykk maling. I 1563 ble en maler under navnet Henrik Maler betalte for å ha malte samtidige barser på 38 skip inkludert «Solen» med rødefarge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mortensen, s. 201-203

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]