«Ormen Friske»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Ormen Friske», en svensk kopi «Gokstadskipet», i 1949. Sommeren etter forliste skipet sør i Nordsjøen og 15 mann druknet. Årsaken til ulykken er ikke kjent, men forliset kan henge sammen med amerikanske krigsfly som øvelsesbombet i området.

«Ormen Friske» var en svensk kopi av «Gokstadskipet», et vikingskip fra 800-tallet som ble gravd fram i Sandefjord i 1880. «Ormen Friske» ble bygd våren 1949 ved kursstedet til Frisksportförbundet i Stensund i Södermanland, 7 mil sør for Stockholm. Der ble skipet sjøsatt i juni samme år.[1] Sommeren etter forliste fartøyet sør i Nordsjøen, og alle 15 ombord druknet. «Ormen Friske» var 30 meter langt og hadde 32 årehull.

Forlis[rediger | rediger kilde]

Fra byggearbeidet i Stensund våren 1949.

22. juni 1950 forliste «Ormen Friske» under en storm ved øya Pellworm i Tyskebukta. Skipet var på vei til Frankrike, og de 15 unge mennene ombord, som alle var svenske, omkom.

I samtiden ble den tragiske seilasen kritisert som dumdristig og amatørmessig.[2] Ulykkesårsaken er uklar, men skipbruddet kan ha skyldtes konstruksjonsfeil.[3] «Ormen Friske» kan også ha støtt på et undervannsskjær da mannskapet ble overrasket av amerikanske krigsfly som trente på å bombe i området, og båten måtte legge om kursen.[4] Samme sommer dukket det opp mystiske flaskeposter med melding om at skipet ble bombardert,[5][6] men forbindelsen til det amerikanske bombardementet ble dysset ned;[7] Forliset var dårlig reklame for den svenske frisksportbevegelsen, og kritikk av vestlige militærstyrker på vakt mot Sovjetunionen var politisk følsomt under den kalde krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Ormen Friske (ship, 1949) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons