Wilhelm Lassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelm Lassen
Født2. okt. 1815[1]Rediger på Wikidata
Gran[2]
Død16. feb. 1907[1]Rediger på Wikidata (91 år)
Oslo[2]
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson, genealog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Wilhelm Theodor Alexander Lassen (1815–1907) var en norsk embetsmann og genealog. Henning Sollied omtalter Lassen som «den første egentlige faggenealog her i landet».[3]

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av prost Albert Lassen og Dorothea Andrea Lange, søster av prost Alexander Lange.

Som barn vokste han opp på prestegården i Gran og ble undervist av sin far og farfaren Wilhelm Cornisch Lassen. Senere fikk han undervisining av sin fetter, historikeren Christian Lange, som dimitterte ham til universitetet 15 år gammel i 1831. Han tok juridisk embetseksamen i 1837 og ble året etter ansatt ved postkontoret i Revisjonsdepartementet som kopist. Her ble han i 1850 fullmektig, i 1856 byråsjef og beholdt denne stillingen til han gikk av med pensjon i 1881. Fra 1852 lå kontoret under Indredepartementet, fra 1858 under Generalpostdireksjonen og fra 1860 under Marine- og postdepartementet.

Virke[rediger | rediger kilde]

Alt fra ungdommen var Lassen interessert i slektsforskning. Han gjorde arkivstudier i Riksarkivet og universitetetsbiblioteket, og når han var på reiser tok han avskrifter fra kirkebøkene på prestegårdene. Etter hans død ble de håndskrevne samlingene hans testamentarisk overført til Riksarkivet, som i dag har gjort dem tilgjengelig på internett gjennom Digitalarkivet. Lassen rakk ikke å bearbeide materialene til et verk som kunne utgis i trykken. 1868–69 utga han første bind av et planlagt større verk under tittelen Norske Stamtavler, finansiert av kong Karl XV. Men dette verket ble aldri fortsatt. I 1901 fikk han ved private midler utgitt en bok om Biskop i Lund Dr. Mats Jenssøn Medelfars agnatiske Descendenter af Navnene Wibe og Lund.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Lassen fikk Dannebrogsordenen og var ridder av St. Olavs orden på grunn av sitt genealogiske forskningsarbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Wilhelm Theodor Alexander Lassen, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Sollied, Henning (1944). Norsk slektsforskning i senere tid. [Oslo]: Cammermeyers boghandel. s. 7. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]