Wikipedia:Wikidata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Wikidata er et Wikimedia-prosjekt som skal være en kunnskapsdatabase for Wikipedia, de andre Wikimedia-prosjektene og andre, eksterne nettsteder. Utviklingen av Wikidata går i flere steg, og første steg besto av innsamling av språklenkene (også kalt interwikilenkene), som nå skal samles på Wikidata fremfor å ligge lokalt på hver enkelt Wikipedia.

Hvordan legge til språklenker/interwiki[rediger | rediger kilde]

Finnes det et element fra før?[rediger | rediger kilde]

Legge til ny lenke til eksisterende element.

En starter ved å sjekke om det finnes en artikkel om emnet på andre språk. Hvis en f.eks. har oversatt artikkelen sv:smörgås fra Wikipedia på svensk kan man legge inn lenke til norsk på denne måten.

  1. På den svenske artikkelen ligger det en lenke kalt «Rediger lenker» nederst i listen over språk i venstremargen, under overskriften «På andre språk».
  2. Klikker man på den lenken vil man da komme til siden Q6559431 på Wikidata.
    • «Q6559431» er entitets-IDen til elementet.[1] engelsk item) på Wikidata
  3. Nederst på Q6559431-siden under overskriften «Sider som lenkes til dette elementet» kan en legge til en lenke til artikkelen på norsk (se bildet til høyre). Etter en har lagt inn nye lenker går det normalt noe tid før sidene blir oppdatert. Om du er utålmodig, kan du rense siden.

Alternativt kan en søke direkte på Wikidata etter «element fra tittel». Da skriver en inn nettsted (f.eks. en eller enwiki for Wikipedia på engelsk, eller nn eller nnwiki for Wikipedia på nynorsk) samt navnet på artikkelen.

Dersom det ikke finnes et element fra før[rediger | rediger kilde]

Hvis det ikke finnes et element (en side) på Wikidata for artikkelen, noe som f.eks. er sannsynlig hvis du oversetter en artikkel som kun finnes på nynorsk eller et annet av de skandinaviske språkene, går du inn på spesialsiden Opprett et nytt element på Wikidata. Når en er på Wikidata, finner en også en lenke til spesialsiden i venstremargen. På spesialsiden fyller en inn en merkelapp som skal fungere som et forståelig navn på elementet (i motsetning til entitets-IDen, som ikke er særlig forståelig for mennesker). Merkelappen er som regel lik navnet på artikkelen på Wikipedia, men den skal være så kort og presis som mulig. Flertydighetelement skal ikke være med; heter artikkelen f.eks. «Kano (Nigeria)» er det kun «Kano» som skal være merkelapp. I feltet beskrivelse kan en fylle inn f.eks. «by i Nigeria» for å skille elementet fra andre element med samme merkelapp.

Etter at elementet er opprettet, kan en legge inn interwiki som i bolken over.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ element for engelsk item vises i brukergrensesnittet hvis du velger norsk bokmål i språkinnstillingene oppe til høyre. Begrepet ble tidligere oversatt som datasett, se diskusjon om dette