Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 21, 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Wars Episode III.
Star Wars Episode III.

Star Wars Episode III: Sithene tar hevn (orig. Revenge of the Sith) er en amerikansk science fiction-film fra 2005, regissert av George Lucas. Filmen kom ut som den sjette Star Wars-filmen, men står som del tre i sagaen, og er derfor den avsluttende delen på forløper-trilogien. Hovedrollene er besatt av Hayden Christensen (Anakin), Ewan McGregor (Obi-Wan) og Natalie Portman (Padmé).

Handlingen foregår tre år etter klonekrigen, og jediridderne er spredt rundt i galaksen, i kamp mot separatistene. Da det ser ut som om den lyse siden vil vinne krigen, faller demokratiet i den galaktiske republikken sammen, og det mørke imperiets tid starter, under ledelse av den onde sithherren Darth Sidious. Filmen portretterer også unge Anakin Skywalker, som går fra den lyse til den mørke siden, og forvandles fra en jediridder til sithherren Darth Vader, som er sentral i den originale trilogien.

I motsetning til Den skjulte trussel og Klonene angriper ble filmen godt mottatt både av kritikere og fans da den ble utgitt 19. mai 2005. Den slo også en rekke rekorder da den hadde spilt inn 200 000 000 amerikanske dollar kun åtte dager etter premièren. Filmen regnes som en av de mest suksessrike innenfor Star Wars-sagaen. Les mer...