Utdrager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utdragerklo trekker en patron ut av kammeret, mens utstøteren kaster (støter) den ut.

En utdrager (engelsk extractor) er en mekanisme som trekker tomhylser i et våpen for slik at nye patroner kan lades inn i kammeret. På rifler og pistoler fungerer utdrageren ofte sammen med en utstøter (utkaster) som støter ut tomhylsen i sluttfasen av utdraget.

På eldre modeller av revolvere ligger utdragermekanismen som en stang parallelt med løpet, og tomhylser dras ut for hånd.[1] Med revolvere med hengslet ramme eller utsvingbar tønne kom en mekanisk utdrager.[2]

På enkelte moderne haglegevær med knekkemekanisme blir en eller to fjærer trukket opp når haglen knekkes sammen før skyting. Når våpenet knekkes opp igjen (f.eks. etter å ha avfyrt skudd) vil de to fjærene utløses, og tomhylsene blir automatisk dratt ut og kastet ut av pipen. Dette kan kombinert mekanisme med utdrager og utkaster, og kalles automatisk utkaster.[trenger referanse] Haglegevær har også en variant som bare «løfter» ut tomhylsene istedenfor å kaste dem ut.[trenger referanse]

repetervåpen er vanligvis utdrageren i form av en liten klo på sluttstykket som griper fast i randen eller rillen bakerst på patronhylsen. Når sluttstykket trekkes bakover følger patronen med. På halv- eller helautomatiske våpen vil utdrageren dra med patronen i det mekanismen veksler slik at glidestykket eller sluttstykket drives tilbake. En liten klo holder rundt kanten på patronen/hylsen og drar denne ut, som deretter støtes mot utstøteren som fører til at hylsen slenges ut sidelengs, opp eller ned. Dette er nødvendig for å automatisk kunne mate ny patron i løpet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Revolver - M1864 Lefaucheux». Kongsberg Våpenhistorisk Forening. Besøkt 19. januar 2016. 
  2. ^ Venturino, M. (2015). «Smith & Wesson’s Hand Ejector 2nd Model». Guns. Juni. Arkivert fra originalen 15. oktober 2018. Besøkt 14. oktober 2018.