University of Washington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
University of Washington
Grunnlagt 1861
Type delstateid
Beliggenhet Seattle, Wash
Studenter 39 524 (2006)
Ansatte 3 620 (2006)
Nettsted www.washington.edu
Lesesal i Suzallo Library.
Raitt Hall der Department of Scandinavian Studies holder til.
Gerberding Hall.
Red Square.

Universitet i Washington (engelsk University of Washington) er et amerikansk, delstatseid universitet som ligger Seattle, Washington i USA. Det tilhører gruppen av offentlige, høykvalitets-universiteter med meget høy akademisk standard – den såkalte Public Ivy-gruppen.

Universitet blir lokalt referert til som «The U» eller «UW» (uttalt som U-Dub). Det er det største universitet i nordvestlige USA og det eldste offentlige universitet på den amerikanske vestkysten. Universitets budsjett for regnskapsåret 2005 var på 3.1 milliarder dollar.[1]

I 2007 kom institusjonen på 16. plass i verden i henhold til Akademisk rangering av verdens universiteter.

Universitetet ble grunnlagt i 1861, og fikk nye avdelinger i Bothell og Tacoma i 1990. Under demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet, kom titusener av demonstranter til universitetet. Universitetets administrasjonsbygning og en bygning for utdannelse av militære reserveoffiserer ble bombet, mens en annen bygning ble stukket i brann. Disse hendelsene ble ilddåpen og den største utfordring for Universitetet i Washingtons Politi, som selv om det hadde vært i virksomhet side begynnelsen på nittenhundretallet, aldri hadde håndtert slike opptøyer før.

Lærestedene og de viktigste skoler og fakulteter er dermed:

  • U Wash Seattle (1861) – 39 524 studenter opp til doktorgrad i 2006
  • U Wash Bothell (1990) – 1 683 studenter opp til mastergrad
  • U Wash Tacoma (1990) – 2 292 studenter opp til mastergrad

Skolepengene er US$ 6 000 per år i høstsemesteret 2006, noe høyere ved Tacoma-campusen (US$ 6 327).

Universitet tilbyr bachelorgrad, mastergrad, og doktorgrad via dets 140 departementer som i seg selv er organisert i ulike fakulteter og skoler.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Den den 14. juni 2004 overtok Dr. Mark Emmert, med med akademisk grad fra 1975 og tidligere universitetsrektor ved Louisiana State University, som universitets 30. president. Han satt til 2010.

Universitet blir styrt av ti forstandere (regenter), av dem en som er student. Den mest kjente nåværende forstander er sannsynligvis William H. Gates, Sr., far til Bill Gates.

Universitetet driver blant annet den populære radiostasjonen KEXP FM 90.3 i Seattle.

Norske studenter ved University of Washington[rediger | rediger kilde]

Atle Næsheim, 1987 – 1989, Scholarship i friidrett (langdistanse)
Håvard F. Johansen, 1990 Scholarship i friidrett(spyd)

Universitetet i Washingtons Politi[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Washingtons Politi (engelsk: University of Washington Police Department) er den primære politietaten ved Universitetet. Etatens jurisdiksjon inkluderer universitetetsområdene og universitetsboliger.

Politietatens historie går tilbake til 1902 da den første tjenestemannen ble ansatt. Etaten fikk sin ilddåp under demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet, da titusener av demonstranter kom anstigende. Universitetets administrasjonsbygning og en bygning for utdannelse av militære reserveoffiserer ble bombet, mens en annen bygning ble stukket i brann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:University of Washington – bilder, video eller lyd