Tormod Sæverud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tormod Sæverud
Født1938Rediger på Wikidata
Bergen
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
FarHarald Sæverud
SøskenKetil Hvoslef
Sveinung Sæverud
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere

Tormod Sæverud (født 1938 i Bergen) er en norsk komponist som i all hovedsak er kjent for sin kammermusikk. Han er sønn av den norske komponisten Harald Sæverud og bror av komponisten Ketil Hvoslef. .[1] 

Verker.[rediger | rediger kilde]

Sæverud komponerer overveiende verker med kammerorkester besetning, for eksempel  for cello, gitar, klaver og vokal.  Han har komponert til over 200 sanger med tekster av Inger Hagerup, Einar Skjæraasen, Jakob Sande og andre. Hans ballader med utspring i norske og svenske epos har blitt tolket av bl. a. Sissel Kyrkjebø. Hans tangokomposisjoner for gitar og klaver er populære.  Hans Suite for klaver (1980) er spilt inn av den svenske pianisten Berit Modin-Ehde og hans Piano works (2016) er spilt inn av Irina Emeliantseva.

Sæverud karakteriserer selv sin musikk som «klassisk». Hans musikalske uttrykk har sitt utspring i skandinavisk folkemusikk, men også i tradisjoner fra Edvard Grieg.

Sæveruds barnesanger er regelmessig publisert i sangbøker egnet for førskole og grunnskole. De fleste av Sæveruds verker er publisert av Norsk Musikkforlag og Musikk- huset.  

Sæverud har også virket som journalist i «The Associated Press» og i norske aviser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Et blikk inn i Sæveruds verden, Bergens Tidende, 4. mars 1993