Tomás de Torquemada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Generalinkvisitor Tomás de Torquemada

Tomás de Torquemada (født 1420 i Torquemada ved Palencia i Spania, død 16. september 1498 i Ávila) var en spansk dominikanerprest som ble den spanske inkvisisjons generalinkvisitor (på folkemunne storinkvisitor).

Tomás de Torquemada vokste opp i Valladolid, og ble likesom sin onkel (kardinal Juan de Torquemada[1]) dominikaner. Som from, lærd og asketisk ung munk ble han utsendt som prior til dominikanernes kommunitet Santa Cruz i Segovia, hvor han ble skriftefar for prinsesse Isabella, kronarving til Kastilla. Hun ble kronet i 1473, og et tiår etter ble pater Torquemada Spanias generalinkvisitor.

Det finnes svært lite sikker informasjon om Torquemadas personlige liv, men desto flere spekulasjoner. I løpet av de femten år han ledet den spanske inkvisisjon vokste denne institusjonen fra å ha et eneste tribunal i landet, i Sevilla, til et landsomspennende nettverk med to dusin domssteder. Den spanske inkvisisjon skulle snart berøre livene til så godt som hver eneste borger i landet. Heretikere og conversos var dens primære mål, men enhver som tok til orde mot inkvisisjonen kunne komme i dens søkelys. For å bidra til beskyttelsen mot heresier gikk Torquemada i bresjen for brenning av ikke-katolsk litteratur, som den jødiske Talmud og (etter Granadas fall i 1492) også av arabiske bøker.

Den spanske inkvisisjon ble beskyldt for å benytte brutale metoder. Pave Sixtus IV kritiserte i 1482 inkvisitorene i Sevilla på denne måten:

«uten å respektere rettslige betingelser har (de) krenket rettferden ved å ta mange personer i forvaring som de så har straffet med streng tortur og tillagt dem, uten rettslig grunnlag, forbrytelsen heresi, og inndratt de dødsdømtes formuer. Store antall av dem tar kommet til Den apostoliske stol for å søke tilflukt fra eksessene og bedyret sin rettroenhet.»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Meditations, or the Contemplations of the Most Devout». 1479. Besøkt 3. september 2013.