Tigrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Tiger, en art av rovpattedyr.

Tigrene (arabisk: numūr) var den militære grenen til Det nasjonalliberale parti under den libanesiske borgerkrigen.

Tigrene ble dannet i Saadiyat i 1968, som katībatu-n-numūri-l-lubnāniya (Brigaden av libanesiske tigre) under ledelse av Camille Chamoun. Gruppen tok sitt navn fra hans mellomnavn, Nimr, som betyr «tiger». De ble trent av Naim Berdkan, og ledet av Chamouns sønn, Dany Chamoun. Navnet ble senere endret til numūru-l-aHrār (De liberales tigre/De frie نمور الأحرار).

Etter at borgerkrigen i Libanon begynte i 1975, kjempet Tigrene med sine 3 500 soldater mot Den libanesiske nasjonalbevegelsen (LNM) og dens allierte palestinere. Gruppen tok del i flere slag i Beirut, da i allianser med falangistene og Guardians of the Cedars. Blant annet deltok de under massakren i Karantina og på flyktningleiren Tel el Zaatar med palestinske flyktninger.

I 1976 slo flere venstreorienterte militser seg sammen for å danne Libanesiske Styrker (LF), en militær gren av Den libanesiske front. LFs makt forsvant senere til en annen dominant fraksjon — Falangistpartiets milits — under ledelse av Bashir Gemayel. Relasjonene mellom de to ble dårligere, og den 7. juli 1980, i det som kalles for Saframassakren, gikk LFs tropper til en overraskende total krig. Tigrene led store tap og ble fullstendig ødelagt som militærstyrke. Gemayel hadde planer om å etablere LF som den enestående kristne militsen. Dany Chamoun rømte til Syria, og slo seg senere til ro i Vest-Beirut. Senere dro han tilbake til Øst-Beirut, hvor han ble drept i et attentat i 1990.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]