Tights

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syklister i tights

Tights kommer av engelsk tight (trang), og er et låneord som beskriver tettsittende, elastiske bukser i et tynt stoff. Opprinnelig var begrepet tights brukt for kvinners strømpebukser som dekket kroppen fra midje til føtter, men det er senere utvidet til å dekke flere typer tettsittende bukser. Moderne tights kan være av ulike typer tekstiler og kommer i mange farger og mønstre i ulike lengder.

Som fritidsplagg er tights vanligst blant kvinner, og kan kombineres med skjørt og korte kjoler som et alternativ til strømpebukse. I forbindelse med trening og sport brukes plagget mer uavhengig av kjønn.

Strømpebukser[rediger | rediger kilde]

Strømpebukser

Bruken av tettsittende strømpebukser går flere hundre år tilbake i tid. Da ble de brukt av menn helst i forbindelse med teater og dans, men også som praktiske ridebukser. I moderne tid er strømpebukser vesentlig brukt av kvinner, ofte i stoffet nylon. Det er også brukt noe tykkere varianter av stømpebukser for menn og barn. Disse er gjerne av ull eller bomull.

Forskjellen på nylonstrømper og det som kommer under begrepet tights ligger i tykkelsen på trådene brukt i stoffet og at strømpebukse slik vi kjenner den i forhold til tighs, har heldekkende fot. Tights kan i Norge også betraktes som etterkommeren av stillongs.

Sportstights[rediger | rediger kilde]

Tights av spandex

Innen sport ble tights oppdaget som egnet konkurransetøy på grunn av sin elastiske utforming og lave luftmotstand. Ulike varianter av spandex, eller elastane er vanligst i sportstights, og Lycra er et ledende merke.

Tights er brukt i en rekke idretter, like vanlig av menn som kvinner og er allment oppfattet som et unisex klesplagg. Idrettene friidrett og sykkel er vanlige idrettseksempler, men det er blitt vanligere at også basketballspillere og fotballspillere bruker tights under shortsene for å forebygge gnagsår mellom lårene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]