Trening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En astronaut trener i simulerte omgivelser under vann.

Trening er å øve, helst systematisk, for å utvikle, forbedre eller opprettholde ferdigheter, evner og egenskaper. Dette gjøres gjennom planlagte, gjentatte repetisjoner, eller en mer allsidig tilnærming der en ferdighet eller evne krever øvelse av andre grunnleggende ferdigheter eller evner for å oppnå ønsket utvikling.

I daglig tale brukes begrepet trening for fysisk trening rettet mot å utbedre eller vedlikeholde en utøvers prestasjonsevne. For personer med nedsatt funsjonsevne enten fra fødsel eller pådratt etter ulykker eller sykdom vil trening være påkrevd for å mestre grunnleggende herdagslige utfordringer. Innen fag- og yrkesopplæring er trening i å bruke maskiner, kjøretøy og redskaper en viktig del av opplæringen. For utrykningspersonell innen politi, ambulanse og brannvesen er trening på utrykninger, rutiner og tenkte kriser en viktig del av opplæring og beredskap. Slik trening omtales gjerne som beredskapsøvelser.

Innen skole og utdanning trenes det på grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning, og videre mer fagspesifikke studier med påfølgende trening.

Fysisk trening[rediger | rediger kilde]

Fysisk trening kan defineres som systematisk påvirkning av organismen (kroppen) over tid, med sikte på endring av fysiologiske (fysiske), psykiske og sosiale egenskaper som ligger til grunn for prestasjonsevnen.[1]

Fysisk aktivitet vil i kontrast kunne defineres som lystbetont kroppslig bevegelse. Denne form for aktivitet kan også bidra til endring av kroppens fysiske, psykiske og sosiale egenskaper, men det er ikke nødvendigvis motivasjonen for eller hensikten med aktiviteten.

Treningsformer[rediger | rediger kilde]

Mosjon[rediger | rediger kilde]

Mosjon, fra latin movere, som betyr «å sette i bevegelse». Begrepet beskriver aktivitet og kroppsbevegelser som skal styrke ens helsetilstand. Mosjon brukes synonymt med ordet trim. «Å mosjonere», eller «å trimme», kan være rettet mot de fleste idretter, men vil vanligvis ikke være like systematisk som målrettet trening. Formålet med mosjon vil normalt være rekreasjon og helse, heller enn rettet mot konkurranser og prestasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gjerset m.fl. Treningslære, 2006, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo

Eksterne lenker og kilder[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.