Tianjiajing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tianjiajing er en liten by kjent for to katolske valfartskirker. Den ligger i byfylket Linzhou og er ca. 64 km vest for Anyang i provinsen Henan i Folkerepublikken Kina. Den katolske menigheten i byen har en historie som trekker seg tilbake til 1600-tallet, og den regnes som den katolske tros vugge i den nordlige region av provinsen Henan.

St. Josef[rediger | rediger kilde]

St. Josefs kirke ble bygd i Tianjiajing i 1889, men ble brent ned av den japanske hær i mai 1942 under den annen sino-japanske krig. Under Maoårene ble kirkebygningen benyttet som lager for den stedlige produsjonsbrigade. Bygningen ble tilbakeført til Den katolske kirke i 1982. I 1993 ble St. Josephs kirke gjenreist med plass til over tusen kirkebesøkende og med et kitketårn på 28 meter.

Vår Frue av Karmelfjellet[rediger | rediger kilde]

Kirken Vår Frue av Karmelfjellet ligger toppen av en høyde som rager opp ca. 100 meter. Den ligger sør i Tianjiajing. Den er en utsøkt og neoromansk steinstruktur etter italiensk forbilde. Arbeidet ble innledet i 1906 og kirken stod ferdig i 1908, og ble innviet den 16. juli, den liturgiske festdag for Vår Frue av Karmelfjellet. Steinutsmykningene og inngraveringene var også utsøkte. På hver side av hovedporten var det steintavler med inskripsjonetr på henholdsvis kinesisk og latinsk. Denne meget store og storslagne kirken ble i 1966 sprengt i stykker med dynamitt av rødegardistene helt i begynnelsen av kulturrevolusjonen. Bare ruiner, noen fragmenter av steinfigurene, og fundamentene, var igjen.

Anyang-prefekturet i Henan

Bakgrunnen for valfartene[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for at Tianjiajing ble en valfartsby går tilbake til bokseropprøret. Opprørerne hadde et særlig hat for katolikker. Under forfølgelsene tok prester og nonner fra de omliggende områder tilflukt i Tianjiajing. Dette var det sted som katolikker i århundrer hadde hatt som samlingspunkt. Byen lå i et tilbaketrukket og uveisomt område, omgitt av høyder og små fjell, og syntes som det beste skjulested man kunne finne i hele regionen. Men bokserne fortsatte sin jakt etter kristne og rykket frem i stort antall. De troende flyktet opp til toppen av ren høyde og knelte ned og bad om himmelsk hjelp til å bli skånet. De lovet å bygge en kirke på høyden dersom de ble spart fra boksernes sverd. Merkelige ting skjedde. Bokserne som var ikke langt unna trakk seg plutselig tilbake. Flere år etter opprøret fortalte en tidligere bokser som levde i området at en flokk på flere hundre boksere faktisk var kommet til Tianjiajong. Han hevdet at de hadde på det nærmeste tatt igjen en utslitt gruppe flyktninger, men som de rykket frem og kom rundt en sving så de skikkelser i hvite kleder som fløy over dem. Bokserne hadde oppfattet det som tegn på at de stod overfor himmelske beskyttere, og trakk seg skrekkslagne unna. Stedet der bokserne snudde kalles nå «retrettåsen». Dette er nedenfor samme høyden som den lokale katolske biskop lot bygge kirken Vår Frue av Karmelfjellet.

Landsbyen Tianjiajing hadde (pr 2000) frembragt i alt syv prester, tre søstre og nesten 20 konsekrerte jomfruer. I 1958 ble nesten alle Tianjiajings katolikker tvangsflyttet av de kommunistiske myndigheter til andre landsbyer, og ikke-kristne ble flyttet inn for å ta deres plass. Men i 1962 ble denne politikken endret, og flyttingen ble reversert. Effekten ble imidlertid en annen enn det myndighetene hadde tenkt seg: Byens midlertidige innbyggere var blitt fortrolog med hendelsene under bokserrevolusjonen og mange ble kristne. Da de i sin tur ble flyttet igjen til enda fjernere steder bidro det til å spre kunnskapen om byens kirker, og det la grunnlaget for pilegrimstilstrømning fra videre områder, også fra naboprovinsene Hebei og Shanxi.

Etter Mao[rediger | rediger kilde]

I 1993 hadde det katolske bispedømmejenoppbygd og utvidet St. Josefs kirke inne i landsbyen, og samtidig begynte forberedelsene på en fremtidig gjenoppbyggelse av Vår Frue-kirken. En stor utendørs korsvei med 14 stasjoner av marmor kom tidlig på plass langs den nye adkomstvei som ble bygget. Den årvisse valfarten til stedet fortsatte, og er nå (2006) kommet opp i gjennomsnittlig 35 000 til 40 000 pilegrimer den 16. juli. Kirken er ennå ikke gjenreist, men en utendørs stor Maria-statue er på plass.

Myndighetenes riveplaner 2007[rediger | rediger kilde]

Myndighetene i Henan planlegger (juni 2007) å rive helligdommen, forby pilegrimsreiser og destruere statuen av Vår Frue av Karmel. For å forhindre at de troende organiserer seg og nekter å fjerne seg fra kirken, i forsøk på å beskytte den, har myndighetene planlagt å sette inn militære styrker i området.

Kilder[rediger | rediger kilde]