The Vanishing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Vanishing
Generell informasjon
SjangerPsykologisk thriller
Utgivelsesår2018
Prod.landStorbritannia
Lengde107 minutter. min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKristoffer Nyholm
ProdusentMaurice Fadida
ManusforfatterCelyn Jones
MusikkBenjamin Wallfisch
Foran kamera
Hovedrolle(r)Gerard Butler
Peter Mullan
Connor Swindells
Annen informasjon
Prod.selskapCross Creek Pictures
DistributørLions Gate Films
Premiere11. oktober 2018 (Sitges Film Festival)
Eksterne lenker

The Vanishing er en britisk psykologisk thriller fra 2018.

Regissør var Kristoffer Nyholm, og manus ble skrevet Celyn Jones og Joe Bone. Hovedrollene blir spilt av Gerard Butler, Peter Mullan og Connor Swindells. Filmen hadde først premiere under Sitges Film Festival i oktober 2018. I Storbritannia ble filmen sluppet i mars 2019.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Tre menn skal begynne på deres seks ukers skift, og passe på det avsidesliggende Flannan Isles Lighthouse. Donald, den yngste, er uerfaren og lærer faget som fyrvokter av de eldre James og Thomas. James har en familie som venter på ham på fastlandet. Men Thomas tidligere hadde mistet både hans kone og sine barn. Etter en voldsom storm oppdager de tre mennene en båt, et lik og en kiste av tre skylt i land på øya.

Donald går ned klippene for å undersøke situasjonen, og mannen virker livløs. Men mannen våkner plutselig, og angriper Donald. I selvforsvar slår Donald mannens hode med en stein, noe som dreper den ukjente mannen. De gir etter for nysgjerrigheten, og åpner tre-kisten. De oppdager flere gullbarrer i kisten. Thomas oppfordrer til forsiktighet og hemmelighold, og foreslår at de kaster liket, sniker gullet tilbake til fastlandet og legger seg lavt i ett år før de deler hele gevinsten mellom seg.

En annen båt ankommer med to fremmede, Locke og Boor, kamerater til den avdøde mannen. De avhører Thomas, som påstår at liket (og dens last) allerede har blitt rapportert og tatt vekk fra øya - i henhold til protokollen. Locke og Boor reiser sin vei, men forsøker å kontakte fyret via radio. Men Thomas og James klarer ikke å svare, fordi radioen deres ikke fungerer. Dette avslører løgnen deres, og at Thomas eller James aldri kan ha rapportert til fastlandet om funnet. De fremmede mennene kommer derfor den kvelden. I en voldelig kamp klarer James å kvele Boor, og Donald dreper Locke. Lysthus-vokterne legger også merke til en annen inntrenger, som de jager gjennom mørket. James dreper ham, men blir forferdet over å oppdage at han har drept en ung gutt - noe som minner ham om hans egen sønn.

Etter å ha dumpet alle likene i havet, forsøker tre mennene å komme seg gjennom deres gjenværende tid på øya - til tross for økende mistillit og spenning mellom dem. Men Donald blir mer og mer urolig, og insisterer på at de umiddelbart burde reise sin vei med gullet. Men James og Thomas kveler Donald til døde. Før Thomas slår James bevisstløs. Etter at de endelig er klare til å forlate øya, går Thomas og James om bord i båten med gullet. Etter å ha kastet Donalds kropp over bord, innrømmer James at han ikke orker å leve med skyldfølelsen. Han ønsker å kaste seg selv på havet, etter at de har vært med på.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]