Teletubbiene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aasen, Ivar Andreas, Nordisk familjebok.pngNynorsk: Denne artikkelen er helt eller delvis på nynorsk. Dersom artikkelen ikke finnes på nynorsk Wikipedia, f.eks. på nn:Teletubbiene, bør den kopieres dit før oversettelse.


Teletubbiene (engelsk originaltittel Teletubbies) er en barne-TV-programmer som ble produsert for BBC av Ragdoll Productions. Serien ble først sendt i Storbritannia påsken 1997, og handler om Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa, Po og støvsugeren Noo-noo som leker i Tubbieland med kaniner, blomster, en vindmølle, og rør (høyttalere) som stikker opp av bakken og snakker. «Hodepynten» til Teletubbiene skal forestille å være forskjellige typer av TV-antenner. Serien er siden blitt sendt i 120 land og oversatt til 45 språk.

Handling[rediger | rediger kilde]

En typisk episode starter med at vi får et oversiktsbilde av Tubbieland, og babysolen står opp. Så kommer de fire tubbiene opp av et hull i bakken og teller etterhvert som de kommer opp. Når den siste tubbien er oppe og har sagt «fire!», løper de mot Tubbiehuset samtidig som en rørformet høyttaler kommer opp av bakken og meddeler at det er «tid for Teletubbiene». Så får vi se hva Teletubbiene finner på denne gangen, for eksempel at de hopper eller danser eller spiser Tubbiekake. Etter dette signaliserer en vindmølle at det er tid for film. Da løper alle fire opp til vindmølla og ser på magene sine (som har små TV-skjermer) hvem av dem som har dagens film. Filmen er som regel et besøk hos barn som leker, tegner eller hører en fortelling. Når denne filmbiten er over får vi se litt mer av hva Teletubbiene finner på. Etter denne sekvensen går solen ned og tubbiene løper for å gjemme seg. Da får de beskjed av en fortellerstemme at det er på tide å si «ha det». En og en tubbie sier: «Ha det!» og hopper ned i et hull i taket på huset deres. De fleste episodene følger dette mønsteret.

Personar[rediger | rediger kilde]

Teletubbiane er fire godslege figurar med barneaktige fjes, einsfarga kroppar, antennar på hovuda og skjermar på magane. Tinky Winky er lilla, Dipsy er grøn, Laa-Laa er gul og Po er raud.

Teletubbies plastic miniaturen (4).jpg

Sola har en sentral del i historiene, som en slags kommentar til det som skjer ved at babyen i sola («spilt» av Jessica Smith) blir overrasket, skvetter, ler og så videre.

I tillegg til teletubbiane finst det kaninar, snakkande blomar og vindmøller og periskopaktige høgttalarar som stikk opp av bakken. Maskinar som støvsugaren Noo-noo er og del av miljøet.


Figurene[rediger | rediger kilde]

Navn Farge Antenne Favoritt-ting
Tinky Winky Lilla Trekant Magisk veske
Dipsy Grønn Rett Hatt
Laa-Laa Gul Krøll Ball
Po Rød Rund Sparkesykkel
Noo-noo Blå Har ikke Støvsuger

Pedagogikk[rediger | rediger kilde]

Skaperene har lagt vekt på pedagogikk og at barna skal oppdage nye ting i programmene etterhvert som de blir eldre. Serien ble utviklet med tanke på småbarn. Den kognitive psykologen Andrew Davenport hjalp til med utforming av rekvisitter og episoder som ville appellere til småbarn. Serien har blant annet lignende kroppsform, atferd og språk som dem. Serien har mye repetisjon og tydelige følelsesuttrykk.

Serien ble svært populær blant barn, men fikk også kritikk. Mange meinte at det enkle barnespråket teletubbiane brukte ville gjera at barna som såg på dei ville læra seg liknande dårleg språk. Det blei også hevda, til dømes av den amerikanske tv-predikanten Jerry Falwell, at Tinky Winky var eit skjult symbol på homofili fordi han bar «homofile symbol» – han var lilla og hadde ein lilla trekant på hovudet. BBC avviste påstanden, og Ken Viselman frå Itsy-Bitsy Entertainment, distributørane av tv-serien i USA, sa: «Han er ikkje homofil. Han er ikkje heterofil. Han er berre ein figur i ein barneserie.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Marwan Kraidy (2005). Hybridity, Or the Cultural Logic of Globalization. s. 106–107. ISBN 9781592131440. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

fjernsynstubbDenne fjernsynrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.