Syv bruder for syv brødre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syv bruder for syv brødre
orig. Seven Brides for Seven Brothers
Generell informasjon
Utgivelsesår1954
Prod.landUSA
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiStanley Donen
ProdusentJack Cummings
MusikkGene de Paul
Johnny Mercer
Adolph Deutsch
Saul Chaplin
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Syv bruder for syv brødre[1] (originaltittel: Seven Brides for Seven Brothers) er en amerikansk musikal fra 1954 regissert av Stanley Donen.[2]

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til tidenes 21. beste filmmusikal fra USA.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1850 kommer Adam Pontipee til en by i Oregonterritoriet for å handle, og håper å finne en brud. Han ankommer en lokal taverna, hvor han ser Milly hugge ved. Han frir til henne, og hun godtar til tross for at hun bare har kjent ham i noen få timer. På reisen hjem snakker Milly om hvordan hun ser frem til å lage mat og ta vare på bare en mann. Men når de endelig kommer frem til hytta i fjellet, blir Milly overrasket over å høre at Adam er den eldste av syv brødre som alle bor under samme tak. Brødrene har fått bibelske navn alfabetisk: Adam, Benjamin, Kaleb, Daniel, Efraim, Frank (forkortelse for røkelse, angivelig fordi ingen navn fra bibelen begynte med F) og Gideon.

Alle brødrene har rødt hår, og alle bortsett fra Gideon er godt over seks meter høye. Milly er også sjokkert over hvor skittent huset deres er, samt hvor uhøflige og ubehagelige Adam og brødrene hans er. Milly hadde store forhåpninger om ekteskap og kjærlighet, og blir sint. Adam forteller at han ønsket en tjenestejente i stedet for en kone. Adam erkjenner at han trengte henne for å arbeide der, fordi det er et vanskelig liv å leve i skogen deres. Han planlegger å tilbringe natten med å sove i et tre utenfor vinduet deres. Neste morgen bestemmer Milly seg for å lære Adam og brødrene renslighet og mer korrekt oppførsel, spesielt ved bordet under måltid. Når brødrene har vasket og barbert seg, blir Milly sjokkert over hvor kjekke de er.

Det viser seg at brødrene sjeldent har sett kvinner, og aldri lærte seg å kommunisere ordentlig med andre mennesker. De prøver ut sine nye manerer i byen, hvor de møter seks kvinner de liker - Dorkas, Ruth, Martha, Liza, Sarah og Alice. Jentene har også lyst på brødrene. Imidlertid har kvinnene allerede friere blant de unge mennene i byen, som håner brødrene til å slåss. Først husker de seks brødrene hva Milly lærte dem, og prøver å unngå kamp. Men når noen by-folk angriper dem, provoserer de brødrene til å slå tilbake. Det oppstår slagsmål hvor brødrene dominerer sine fysisk svakere konkurrenter. Men brødrene blir sparket ut av byen, på grunn av slåsskampene.

Vinteren kommer, og de seks yngre brødrene savner kvinnene de hadde forelsket seg i. Milly ber Adam snakke med brødrene fordi hun frykter at de vil reise deres vei på grunn av savnet etter kvinnene. Hjulpet av Adam kidnapper brødrene de seks jentene, og forårsaker samtidig et snøskred i Echo Pass, slik at by-folket ikke kan følge etter dem. Pontipee-gården er avskåret fra byen til våren åpner Echo Pass igjen. Det eneste problemet: Brødrene glemte å ta med presten for å gjennomføre ekteskapet. Milly blir rasende på Adam og brødrene hans for å ha kidnappet kvinnene, og hun sparker Adam og brødrene ut av huset deres og de må sove sammen med husdyrene. Samtidig som kvinnene blir boende i huset sammen med Milly. Adam er irritert på Milly, og reiser lenger opp i fjellet for å tilbringe resten av vinteren alene.

Vinteren går sakte over, samtidig som kvinnene og brødrene har en klar tiltrekning ovenfor hverandre. Milly kunngjør at hun er gravid, kommer kvinnene og brødrene endelig sammen som en familie. Milly føder en datter den våren. Datteren får navnet Hannah. Gideon reiser til hytta i fjellet, for å informere Adam om datterens ankomst og ber ham komme hjem. Adam nekte, og sier at han skal komme hjem når passet har åpnet om våren. Adam kommer hjem når Echo Pass åpner, for å forsone seg med Milly og møte sin datter. Men byens innbyggere ankommer området, med den hensikt å henge Pontipee-brødrene for å ha kidnappet de seks kvinnene.

Rolleliste i utvalg[rediger | rediger kilde]

Brødrene og deres bruder:

Musiknummer i filmen i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • "Bless Your Beautiful Hide" – Howard Keel (Adam)
  • "Wonderful, Wonderful Day" – Jane Powell (Milly)
  • "Goin' Courtin'" – Milly & brødrene
  • "Sobbin' Women" – Adam & brødrene
  • "June Bride'" – brudene
  • "Spring, Spring, Spring'" – brudene & brødrene

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 3. september 2020. 
  2. ^ «Sju brødre på bruderov». Aktuell: [illustrert ukerevy]. 1955 Vol. 11 Nr. 14: s. 26–27. 9. april 1955. ISSN 0805-8431. Besøkt 17. januar 2019 – via Nasjonalbiblioteket - nb.no. «Nå kommer det en ny musikk- og dansefilm, "Syv brødre og syv bruder", med all den vitalitet og øvørne sjarm som utmerket et nybyggersamfunn i 1880-årene. Intrigen er hentet fra en amerikansk klassiker, Stephen Vincent Benet, som selv har plantet om et klassisk motiv: sabinerinnenes rov, til Midtvesten.» 
  3. ^ «AFI's 25 GREATEST MOVIE MUSICALS OF ALL TIME». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 6. april 2019. Besøkt 13. mai 2021.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 6. april 2019. Besøkt 14. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]