Svingning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En svingning er i fysikk en ujevn bevegelse, som kan bevege seg i en tilnærmet sinus- eller cosinuskurve. En svingning har en svingeperiode, frekvens, amplitude og ofte også andre kjennetegn.

En enkel form er en pendel, som vi fører ut til siden og slipp den slik at den automatisk vil svinge over til den andre siden og frem og tilbake. Tiden det tar for vekten for å flytte fra en ytterstilling til den motsatte ytterstilling, og tilbake til den første ytterstilling, kalles egenperioden. Loddet har da utført én syklus. Vi kaller det ytterposisjon når pendelen har svingt så langt til den ene siden som mulig, og hvilestilling eller første posisjon når pendelen står vertikalt av pendelen lengde. Lengden fra hvilestilling til endeposisjonen kalles amplitude. Selv amplituden blir mindre og mindre, blir egenperidoen den samme. Men hvis pendellengden endres, endres egenperioden. Jo kortere pendelen er, jo kortere er egenperioden. Om vi observerer en svingende pendel, kan vi observere at amplituden blir mindre og mindre. Vi kaller det pendelen gjør en dempet svingning.

Fenomenet er det samme i sjø om man dytter en klosse ned i sjøen og slipper den vil den svinge opp og ned i egenperioden til klossen. Tilsvarende blir det om en ser på rullebevegelsen eller stamping. Dette bruker en i skips- og offshorenæringen når en skal beregne hvor store laster en konstruksjon som beveger seg kan bli utsatt for.

En kan også ha svingninger som ikke er sykliske. En bruker da gjerne begrepet stokastiske svingninger. En må da beregne bidrag til lasten og bevegelsene ved en lang rekke frekvenser og egenperioder. Normalt gjøres dette i dag med større dataprogrammer.

Én hertz er en syklus per sekund. I tillegg kan det komme prefiks på, for eksempel: 1 megahertz (MHz) = 1.000.000 sykluser per sekund 1 gigahertz (GHz) = 1000000000 sykluser per sekund 1 terahertz (THz) = en billion sykluser per sekund

Se også[rediger | rediger kilde]

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.