Sveits' flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sveits' flagg
Sveits' handelsflagg med dimensjoner

Sveits' flagg består av et rødt kvadrat med et hvitt gresk kors på midten. Lengden av hver arm på korset er 1/6 lenger enn dets bredde, og selv om det ikke er formelt fastslått, er korsets størrelse vanligvis 2:3 eller 7:10 av flaggets størrelse.

Flagget er et av Europas eldste og er basert på emblemet til kantonen Schwyz, som er et rødt flagg med et lite gresk kors i det ene hjørnet. Som merke for edsforbundet kan det hvite korset mot rød bakgrunn dokumenteres første gang i 1339. Det ble da benyttet på uniformer under slaget ved Laupen. Offisiell fastsettelse kom imidlertid først i 1814 da korset ble innført i konføderasjonens segl. Året etter, i 1815, ble det hvite korset på rødt gjort til offisielt kjennetegn som armbind for soldater i hæren. I 1848 vedtok regjeringen det hvite korset på rødt som flagg for konføderasjonen. Detaljer angående flaggets utseende ble vedtatt 12. desember 1889. Inntil da rådet det ulike oppfatninger om korsets dimensjoner i forhold til flaggduken.

Handelsflagget er som nasjonalflagget, men er i forholdet 2:3. Det ble innført i 1941.

Hver enkelt av kantonene har eget flagg. Disse er identisk med kantonenes våpenskjold.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Loius Mühlemann: Wappen und Fahnen der Schweiz, 1991.
SveitsstubbDenne Sveitsrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.