Sun Wukong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sun Wukong i Xiyou yuanzhi (西遊原旨), 1819.
Sun Wukong

Sun Wukong (tradisjonell kinesisk: 孫悟空, forenklet kinesisk: 孙悟空, pinyin: Sūn Wùkōng; Wade-Giles: Sun Wu-k'ung – «Apen opplyst til tomhet»[1]), også kjent som Kong Markatta eller Apekongen, er en fiktiv skikkelse, en ape født ut av en magisk stein. Han har en innflytelsesrik rolle i den kinesiske folkespråksromanen Reisen mot Vest av Mingforfatteren Wu Cheng'en, der den daoistisk utdannede og udødelige apen – som samtidig er konge over Blomsterfruktfjellet – av bodhisattvaen Guanyin får i oppdrag å eskortere den buddhistiske Tangmunken Tripitaka (modellert etter den historiske Xuanzang) til India for å hente sutraer som kompensasjon for det kaos som Sun tidligere hadde stelt i stand hos Jadekeiseren.

Som «yngre trosbrødre» har han tre andre overnaturlige vesener: Zhu Bajie, et lat og lidderlig grisemonster; Sha Wujing, et elvemonster; og dragekongen Ao Runs son, en jade-drage som tjener som Xuanzangs hest.

Sun Wukong, som i boken fremstilles som en skøyer, like fremfusende som kapabel og handlingskraftig, er en av de aller mest elskede personlighetene fra Kinas eventyr- og myteverden, og feires hvert år den 16. dagen i den åttende kinesiske månekalendermåneden. Apekongen figurerer også til stadighet mer eller mindre forkledd i spillefilmer, tegnefilmer, manhua, videospill, etc.

Fortellinger om Sun Wukong går i Kina tilbake til Tangdynastiet, men noen forskere tror at skikkelsen bygger på den eldre indiske apeguden Hanuman.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wu Cheng'en: Journey to the West I, 21 (oversatt av W.J.F Jenner). ISBN 7-119-00653-3

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Helwig Schmidt-Glintzer: Geschichte der chinesischen Literatur: Von den Anfängen bis zur Gegenwart. C.H.Beck 1999, ISBN 3-406-45337-6, S. 435
  • Graham Seal: Encyclopedia of Folk Heroes. ABC-CLIO 2001, ISBN 1-57607-216-9, S.176

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sun Wukong – Figurbeskrivelse